5-ма фенове остават в ареста след инцидентите вчера в София

Летище София се похвали с близо половин милион пътници за месец

Моравецки и Нетаняху ще потушават напрежението след скандала по повод Холокоста

Кристиан Вигенин: В Македония видяхме промяна на отношението към България Визитата на президента Радев бе изключително успешна, каза депутатът

Димитър Маргаритов, КЗП: Сайтове за продажба на автомобилни гуми спестяват задължителна информация

Алпинист-ветеран: Младите подценяват опасностите в планината

Екатерина Захариева: Срещата ЕС-Турция е успех за българското председателство

САЩ обмислят нови санкции срещу руски официални лица

Шефът на НЗОК проф. Камен Плочев: Няма да подам оставка

Президентът на Република Сръбска глобен за превишена скорост в Хърватия

Началникът на планинските спасители: Индивидуалната лавинна екипировка навлиза все повече у нас

Започва Великият пост

Лишени от свобода превзеха затвор в Рио де Жанейро

Надраскаха със свастики полското посолство в Израел

Саудитките вече имат право на собствен бизнес

Елена Пенчукова – между бокса и психологията

СТЕФАН ПЕТРОВ

Елена Пенчукова е водещ на психологическото предаване “На твое място” в телевизия “България Он Ер”. Родена и израснала в София, тя обича градския живот и забързаното всекидневие. Учила е българска филология, връзки с обществеността и психология. Мечтае да продължи да води полезни предавания и да помага на хората.
Още от дете Елена се вълнува от психология . По собствена инициатива чете специализираните книги на майка си, която е детски педагог. Спомня си, че била любопитно дете. “Още от малка, като виждах как хора се карат, винаги си задавах въпроса: Защо? Този въпрос ме доведе до психологията.”, споделя тя.

Въпреки влечението си Елена записва българска филология в университета, за да стане журналист. Като студент кара стажове в телевизии и тогава разбира, че тази работа е за нея. По-късно води социални предавания в ББТ и ТВ+, а в БНТ е сценарист-редактор в предаването на Димитър Цонев “В неделя с…”. Според нея работата в телевизия е “интересна и динамична, особено когато имаш усмихнати и съпричастни колеги, с които можеш да се пошегуваш”.

Многото предавания, които търсят сензацията и шоуто, подтикват Елена да създаде концепцията за телевизионен продукт, който да помага на хората. “Аз обичам да правя полезни неща, не комерсиални”, твърди тя. Това е и шанс тя да се развихри в своята сила – психологията. Така се ражда и идеята за предаването “На твое място”. В него зрители споделят свои проблеми и притеснения, а специалисти психотерапевти в ефир разискват и дават съвети.

От телевизия “България Он Ер” харесват идеята и първият епизод се появи на екран на 8 февруари. Според Елена има тенденция за повишаване на психическите заболявания поради големия стрес в ежедневието на съвременните хора. Това създава у все повече хора потребността от консултация с психотерапевт. Не всички обаче имат финансовата възможност за това. Затова със своето предаване Елена се надява да помогне точно на такива хора, показвайки често срещани проблеми и давайки решение за тях. “Докато сме живи и здрави, всеки проблем има решение, иначе не би бил проблем”, заяви тя. Водещата съветва хората винаги да намират време за себе си, за приятни дейности и за почивка.

Най-честите теми в предаването са свързани с личните взаимоотношения между различни партньори. Развод, изневяра, ревност, доведени деца, ниско самочувствие, липса на увереност у хората – такива теми се разискват в “На твое място”. Случва се обаче в предаването да става въпрос и за по-сериозни проблеми, които изискват по-задълбочено лечение. Например панически атаки, различни психични разстройства, анорексия, булимия. При такива случаи телевизионното предаване може да бъде само допълнение, което в никакъв случай не може да замени консултацията с психотерапевт.
Според Елена много хора, които имат психологически проблем, не го осъзнават. “Тези, които са ревниви и обсебващи, до края на живота си остават ревниви и обсебващи, без изобщо да считат това за проблем”, твърди тя. Водещата отбелязва и оптимистичната тенденция, че все-повече хора търсели специализираната помощ на психолог.
Изправена пред дилемата да избере журналистиката или психологията, Елена избира и двете. “На колкото повече хора успея да бъда полезна, толкова по-щастлива ще се чувствам”, убедена е тя. За нея рецептата да бъдеш успешен психолог е постоянство, любов към професията и постоянен интерес към новостите в науката. Сложността на психологията по нейни думи е в това, че “всеки човек е една индивидуалност, а подходите са различни”.

В свободното си време Елена тренира бокс и джогинг, обича да слуша френски шансони и руски военни маршове, както и да излиза с приятели. Признава си, че за последното никога не є остава достатъчно време. “Музиката ми помага да си изпразня главата от проблемите на хората, защото никой не идва в кабинета, за да разкаже колко е щастлив”, споделя тя. Любимото є развлечение обаче си остава четенето на психологическа литература. Според нея “психологията е една необятна наука, за която един човешки живот не стига да я овладееш цялата”.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.