Обвиниха затворник за умишлено убийство по време на домашен отпуск

Окръжна прокуратура-Пловдив внесе във вторник в съда обвинителен акт срещу 51-годишния Божидар Атанасов за умишлено убийство, извършено докато ползвал двудневен домашен отпуск по време на изтърпяване на наказание лишаване от свобода в ТПО "Хеброс" в града под тепетата.

Престъплението е извършено на 17 август 2007 г. в частна вила в парк "Родопи", където Божидар Атанасов умъртвил 42-годишния Огнян Харизанов заради неуредени стари финансови сметки. Убийството било извършено с един точен изстрел с ловна пушка "Збройовка Бърно", модел "ZK 301", 12-и калибър със заличен фабричен номер. Простреляният Харизанов бил откаран от приятелите, с които купонясвал на терасата на вилата си в местността Чернатица край хижа "Здравец", в болница, където починал от раните си.

За да не бъде пък разкрит, обвиняемият Атанасов поръсил с червен пипер района, през който бил преминал и откъдето произвел изстрела. След това за алиби отишъл на технопарти на хижа "Родопски партизани" над село Храбрино. Разпитан в хода на досъдебното производство обвиняемият Божидар Атанасов се е възползвал от правото си да не дава обяснения. Атанасов има 2 осъждания до момента - през април 2007 г. е осъден на 2 години и 8 месеца лишаване от свобода за разпространение на наркотици, а втората му присъда от 4 години и 11 месеца е от 4 август 2008 г. за участие в организирана престъпна група.

Към момента Божидар Атанасов е подсъдим по дело в Окръжен съд-Пловдив за умишленото убийство на митничаря Георги Дребчев, извършено на 13 юни 1999 г. в Пловдив. Предвиденото наказание за престъплението, в което Атанасов е обвинен, е лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право