11 месеца условно получи доцент за афера с пари на учители за дистанционно обучение

Районният съд във Велико Търново постанови 11 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок за доц.Сашо Рангелов за злоупотреба с пари на учители за дистанционно обучение. Делото се гледа по съкратената процедура.

Към наказанието е присъединена и друга присъда срещу мъжа за идентично престъпление и така той получи на първа инстанция 3 г условно с петгодишен изпитателен срок. По време на процеса 15 от завлечените от доцента учители са предявили граждански искове за суми от по 268 и 668 лева.

Осъденият е собственик на Езиков център и уволнен дисциплинарно като преподавател от Югозападния университет в Благоевград преди 6 г. Срещу доц. Срещу доц.Рангелов бе внесен обвинителен акт през декември миналата година. Срещу 61-годишния мъж, като длъжностно лице, бе предявено обвинение за измама на 17 учители в областта. Той събрал 5620 лева от такси за дистанционно обучение през 2006 г. - 2008 г., но 4020 лв. превел по лична банкова сметка.

По това време гръмна скандал със същия доцент от още няколко области в страната и той бе уволнен от ЮЗУ "Неофит Рилски". През 2014 г. съдът в Ямбол му дава 4 г затвор, но той лежи едва три месеца зад решетките. Върховният касационен съд заменил тази ефективна присъда с 3 години условно с петгодишен изпитателен срок, която е влязла в сила. Доц.Сашо Рангелов е осъден и от плевенския съд, но това наказание не било още окончателно.

Още преди 14 г. бил сключен договор за съвместна дейност между езиковия център "Санра - Сашо Рангелов" и Филологическия факултет на ЮЗУ "Неофит Рилски" в Благоевград. Предмет на договора била уговорена съвместна дейност за обучение по чужд език на начални и детски учители с висше образование в подготвителни курсове и за придобиване на професионална квалификация "Учител по чужд език в начален курс".

По силата на този договор езиковият център се задължавал да извършва набиране на курсисти за подготвяне на курсове по чужд език. През 2005 г. по решение на Факултативния съвет на Филологическия факултет на ЮЗУ била приета презентация на доц. Сашо Рангелов за начален етап на дистанционно обучение в следдипломна квалификация. Бил утвърден учебен план и технология на обучението и се предлагало да се осигури необходимата техника за подготовката и осигуряването на това обучение.

Въпреки взетото решение за провеждане на дистанционно обучение, което било регламентирано в Наредбата за държавните изисквания за организиране на дистанционната форма на обучение във висшите училища, не било изпълнено нито едно от изискванията - не бил създаден център за дистанционното обучение, нито екип, включващ определен научно-преподавателски състав, администратори и технически лица. Не била приета и необходимата учебна документация. Но тъй като имало взето решение за провеждане на такова обучение от ръководството на университета, Сашо Рангелов започнал да набира групи в различни области на страната - в Ямбол, в Плевен и във Велико Търново.

Преди 9г. учители били зарибени за дистанционно обучение. При такса от 132 лв, доцентът вземал по 400 лв. През 2007 г. всичките 17 учители били записани за специализанти в университета. По тяхно искане им били издадени и уверения, че са в първи семестър дистанционно обучение за висше образование по специалност "Учител по английски език в средното училище".

Във Велико Търново пристигнал преподавател от ЮЗУ "Неофит Рилски", били провеждани тестове, изготвяни реферати. На част от хората обучението им се струвало неефективно, не им било ясно каква ще е образователно-квалификационната им степен - "Магистър" или "Бакалавър", тъй като в студентските им книжки и в издадените уверения тези обстоятелства не били отразени.

След това започнало и разследването на прокуратурата, което боксувало. Възобновено е едва в началото на 2015 г. Разследващите издирили учителите от региона, но се оказало, че един е починал, а другите са в чужбина или на друга работа. Месеци наред държавното обвинение чакало и банкова информация, която да докаже, че въпросните 4020 лева са били преведени по лична сметка на доц.Сашо Рангелов, а не в касата на вуза.

Постановената срещу него присъда подлежи на обжалване пред Окръжния съд във Велико Търново.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони