Националният център за рехабилитация на слепи е признат за национална представителна организация на хора с увреждания

Родител преби седмокласник, съдът го глоби със 100 лева 36–годишният Саид Селимов мъстил за дъщеря си с юмруци

Постер на порнозвезда увеличи реколтата от зелки на индийски фермер

Предложиха проф. Николай Червенков за удостояване с орден „Св. Св. Кирил и Методий“

Правителството одобри генерал-майор Данчо Дяков за шеф НСО

Министър Ангелкова опроверга „Зелените“: Никога не съм искала спиране на Booking и Airbnb

Подпалиха колата на адвокат в Монтана

Намериха 70 кг тютюн без бандерол в нелегален търговец

Гранати от Втората световна откриха в монтанско село

Румен Радев разговаря с външния министър на Кралство Саудитска Арабия

Fibank награди Сани Жекова

Вижте какво реши Министерският съвет на 21 февруари 2018

Задържаха психично болен мъж, убил баща си

Късметлия падна пред влак, счупи само крак

Шуменец тръгна пеша до Рим Венци ще върви 2 години, целта му е поклонническа

Ина Ананиева – Диригентът на грациите

Ина Ананиева е треньор №2 в анкетата на в. „Труд” за 2015 г., а през 2014-а спечели медийното допитване. За втора поредна година националният ансамбъл спечели многобоя на турнира „Гран при“ в Москва. Триумфът в сърцето на Русия е едно от най-трудните неща в художествената гимнастика. Успехът отново даде сериозна надежда, че именно ансамбълът е най-големият кандидат за българско злато на олимпиадата в Рио през лятото.

„Аз съм толкова горда, че принадлежа на младото поколение треньори, които не избягаха в чужбина, а останаха тук и показваме, че и в България могат да се случват хубави неща”, с удоволствие казва Ина Ананиева, старши треньор на ансамбъла.

А под нейно ръководство нещата наистина се случват. Преди дни момичетата започнаха ударно сезона, като спечелиха титла в олимпийската дисциплина – многобой на „Гран при“ в Москва, изпреварвайки домакините от Русия. Прибавиха и още два сребърни медала на уредите.

„Да не изпадаме в излишна еуфория, това е само едно състезание, по-сериозните предстоят”, охлади страстите наставничката.

Здраво стъпила на земята, много спокойна, уравновесена и въздържана, тя е избрана от Илиана Раева да я наследи на поста. Рокадата става след олимпиадата Лондон 2012.

Самата Ина, която дотогава е в треньорския щаб, признава, че Раева дълго я подготвя за своя наследничка. Притесненията на младата специалистка били огромни – дали ще заслужи респекта и уважението на момичетата. Но успява! А с резултатите всички заедно опровергават някои твърдения, че ансамбълът ще изпадне в криза след напускането на Раева. През 2014-а отборът ликува със световната титла в многобоя, за първи път след 18-годишна пауза. След това Ананиева печели и признанието на медиите, които я избират за треньор №1 на България.

„Илиана никога не ми е спестявала критики, напротив, те ме амбицират да дам най-доброто от себе си – признава тя. – Ако е някой друг, ще си стегне багажа и ще си тръгне.”

Една от тайните на успеха, с който ансамбълът печели съдии и публика, е силната хореография, сътворена от самата Ина. Екипната работа пък е другото й силно качество. Когато има идеи за композиции с предложения за отделни елементи, се включват и самите момичета, а прецизността на изпълненията се следи от най-добрия ни международен съдия Даниела Велчева.

През миналата година талантливата ни треньорка бе поканена в Бразилия, за да направи и съчетанията на домакините на олимпиадата Рио 2016. И две от тях вече са факт.

А ансамбълът е сякаш нейната съдба. Именно там са най-големите й успехи като състезател – сребро от световно през 1991 г., а сега вече и като треньор.

„Индивидуалната игра никога не ми е била интересна, а когато преди време ме поканиха да се включа в отборните композиции, с радост приех”, казва Ананиева.

„Герена” пък е другото съдбовно място. Именно там тя започва тренировки, когато е 4-годишна. Малко след това късметът й проработва. Илиана Раева прекратява състезателна кариера и събира да подготвя няколко момичета. Ина е сред тях. Не след дълго малките грации започват да печелят титла след титла. Малко по-късно Раева оставя клуба, за да последва съпруга си Наско Сираков в Испания.

След години пътищата на двете отново се пресичат. Златното момиче се връща и основава клуб „Левски-Илиана”, кани Ананиева да й помага. А малко преди Раева да оглави родната федерация, прави Ананиева президент на „синия” отбор. „Видях през годините, че с много неща можеш да се справяш, ще се справиш и с това”, казала хладнокръвно Раева.

Треньорката обаче признава, че заради многото ангажименти в залата често отсъства от дома и се чувства длъжница на 8-годишната си дъщеря Алексана. Но във всеки свободен миг гледа да й посвети цялото си внимание. Съжалява, че малката не е тръгнала по нейния път – художествената гимнастика, въпреки че има данни. Но пък се надява да намери своето място в живота.

„Научих се да губя – казва Ина. – Но никога не ми е хрумвало да се откажа. След един провал на европейското си направих анализ и започнах с рестарт. Момичетата спечелиха титла. Това е. За да си шампион, трябва да си различен!”

Втори живот

Битов инцидент бележи живота на Ина Ананиева, когато е на 9 г. Газов бойлер се взривява, а огънят плъзва по тялото на детето. Пораженията са значителни – 60% изгаряния, лицето й е обезобразено, болките са неописуеми. Правят й серия от операции, а лекарите препоръчват да забрави за спорта. С помощта на Илиана Раева и Нешка Робева тя заминава за Япония, където в продължение на 2 г. й правят 8 пластични операции. Сега белезите са незабележими, а кошмарът е само лош спомен.

ЗА НЕЯ

Устойчива е още от детството си

Ина претърпя тежка битова травма като дете, възстановява се в Япония близо 2 години, но това я направи устойчива и твърда. Много преживя. Ина знае, че всичко, което е постигнала, е само началото. Тя работи и продължава да работи.

Нешка Робева

Най-успялата българска треньорка в художествената гимнастика

Умее да се променя

Много е търпелива, спокойна и целенасочена. Чува съвети, умее да се променя според обстоятелствата и ситуацията. Справя се успешно с различни характери и така отборът изглежда като едно цяло.

Мария Петрова

Трикратна световна шампионка

Изключителна и скромна жена

Изключителна жена и много успешен треньор, какъвто не сме имали от много години. В същото време е много скромна в поведението си. Не е никак лесно да накараш пет момичета да играят в синхрон.

Камелия Дунавска

Доскорошна треньорка на националния ансамбъл за девойки

Чувстваме я като наша приятелка

Винаги намира с какви думи да ни мотивира. А когато имаме проблеми – ни изслушва, дава ни съвети. Чувстваме я като наша приятелка. Много я обичаме. С нея се сработихме страхотно. На всяка от нас знае слабото място и знае точно как да подходи. Изключителен професионалист и перфекционист.

Християна Тодорова

Националка от ансамбъла

Ина е страхотен човек

По-прозрачен и по-чист човек от Ина не съм срещала. Винаги много внимателна и фина. Ако някое момиче направи грешка, говори общо на отбора, а не на състезателката. Изключителен професионалист и човек с голямо Ч, а съвкупността от двете я прави уникална.

Цветелина Кирилова

Кондиционен треньор на ансамбъла

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете