Йоаний рисува с чер хайвер и шампанско

С чудат пърформънс артистът Йоаний откри изложбата си в галерия „Римини“ в столичния хотел „Арена ди Сердика“.

Русенецът забърка в малка паничка руски чер хайвер, китайски туш и немско шампанско. В последния момент обаче се разбра, че някой от гостите по погрешка е изпил шампанското, но артистът хладнокръвно го замени с обикновено вино, което свърши работа.

С така получената хомогенна смес Йоаний нарисува китайския йероглиф „маймуна“ върху бамбукова хартия и раздаде от артефактите на публиката.

„Идеята ми е взета от философията на Лао Дзъ и притчата за една маймуна, която скачала от едната длан на Буда върху другата и по време на скока опознала тайните на света“, обясни специална за „Труд“ художникът.

Изложбата включва около две дузини маслени картини върху платно и дървена основа. В сюжетно отношение те съдържат характерните за Йоаний портрети и еротични композиции с препратки към класически образци от древността.

Творбите се вписват идеално в интериора на галерията, в който има запазена част от римски строежи. В това отношение идеята на кураторката Цветелина Русалиева да ги представи точно там може да бъде определена единствено като великолепна.

Йоаний е представител на анахронистичното течение в живопистта. Привържениците на този тренд поставят за своя цел обръщането към идеалите на великите творци на класицизма и миналото. В своята същност анахронизмът е бунт срещу модернизма.

Изложбата продължава до 28 март, а цените на творбите варират между 200 и 800 евро.

Иван Д. Иванов-Йоаний (Johanimos de Rousse) работи в областта на класическата, европейска изобразителна традиция и е с повече от 100 самостоятелни изложби по света и у нас - Виена, Ню Йорк, Франкфурт, Прага, Лондон, Дюселдорф, Москва.

Има множество реализирани икони в православни християнски храмове (осветени от светейшия български патриарх Неофит).

Прави концептуални акции, пърформанси, инсталации. Има многобройни негови и за неговото творчество публикации в български и международни издания. Автор е на първата в България регистрирана анахронистична изложба в Русе в края на ХХ век. Организира Международния симпозиум за съвременно изкуство ЕКОАРТ (Ломеа) - Русе, а съвместно с ИКОМОС България реализира първия у нас „Европейски клас на наследството”, както и много други иновативни проекти, уъркшопове, майсторски класове с негови ученици и последователи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл