Юрист: Няма виновник за гръцката блокода, срещу когото да предявим иск

„Гръцките власти поставиха всеки един, който е претърпял загуби от блокадата на фермерите, в патова ситуация, тъй като полицията не пристъпи към арести на земеделците.“ Това обяви пред „Труд“ адвокат Борис Харизанов, който работи в Петрич и региона.

„Всеки можеше да претендира за пропуснати ползи, но само ако гръцката прокуратура си беше свършила работата и беше задържала виновниците, понеже отговорността е лична“, допълни юристът.

Харизанов е депозирал жалба в районната прокуратура в гръцкия град Серес срещу всяко отговорно лице за затваряне на държавната граница. Постъпката му е пример за хиляди шофьори, превозвачи и туристи, които бяха блокирани 40 дни на граничните пунктове между България и Гърция. „Направих това, което трябваше всеки един потърпевш да направи. Да отиде и да сезира районната прокуратура, като съобщи, че се извършва престъпление и да се помоли да се намерят извършителите“, казва адвокатът. В жалбата си той недоволства не само за незаконната стачка, но и срещу бездействието на гръцките държавни органи - полиция, КАТ и митница.

„Гръцката полиция тотално изпусна юздите на стачка. Властите я обявиха за незаконна, на практика това означава, че държавата не поема отговорност за нея“, завърши юристът.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес