Цацаров на крака при бунтаря следовател (обзор)

Помолих Бойко Атанасов да се извини. Никой от колегите не го подкрепи“, каза главният прокурор

Атанасов: Беше като на Коледа

След като следователят Бойко Атанасов публично обяви, че в прокуратурата действа „шпицкоманда“ и показа пред камера нарязани документи от делото КТБ в контейнер за боклук, главният прокурор Сотир Цацаров отиде на крака в столичното следствие.

След срещата със следователя бунтар и колегите му главният прокурор заяви: „Изрично подчертах, че това не трябва да бъде възприемано като събрание, което трябва да осъди позицията на Атанасов, защото всеки има право на мнение. Не останах с впечатлението, ако мога да се изразя по възможно най-деликатния начин, че колегите на Атанасов подкрепят основните тези, които той изрази.“ Главният прокурор заяви, че е помолил следователя да повтори казаното пред камери и диктофони. „За съжаление чух само изявления, че подкрепя всичко, което е казал пред медиите“, каза главният прокурор. Той изгледал как Атанасов „обследва“ контейнерите за боклук и разпоредил незабавна проверка. „Категорично е становището й, че на шредер са рязани работни копия на протоколи. Няма нито едно унищожено доказателство“, каза Цацаров. И определи твърдението за обратното като „унизително за колегите и системата“. Подчерта, че е допусната „доста тежка организационна небрежност“ и нарече изхвърлянето на унищожените копия в кофа за боклук като „безхаберие“ и „глупост“. Увери и че виновният ще поеме отговорност.

За „шпицкомандата“ Цацаров каза: „Мога да създам шпицкоманда от 6-7 души, но не мога от 90“.

Разясни и че не съди Атанасов за избора му да говори пред медиите.

„Всеки може да твърди всичко, въпросът е твърденията да са съответни на принципите и морала му, да не са му подсказани, да не са в терминологичен унисон с разбиранията на други хора или скорошни интервюта“, каза той. Помолен да конкретизира чие интервю визира, той добави: „Ако не ме лъже паметта, думата „шпицкоманда“ е била използвана от един съботен обвиняем“.

Главният прокурор каза и че помолил Атанасов да се извини за твърдението си, че вместо да бъде купувана техника за столичното следствие, се купували скъпи телефони.

„Прокуратурата не е купувала дори и най-евтините телефонни апарати. Мисля, че поне за това постигнахме някакво съгласие“, каза той.

След това добави, че на срещата със следователите били поставени и вътрешноорганизационни въпроси, които ще бъдат решени.

„Беше обещано на колегите всичко, което си поискаха, надявам се да им бъде дадено - нещо като Дядо Коледа“, коментира след срещата следователят бунтар. Той добави, че не е очаквал подкрепа от колегите си и допусна, че поведението на някои от тях било предварително подготвено.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право