Швейцарският курорт Цермат е блокиран заради повишена лавинна опасност

Повече момчета според поверието в „Дева Мария“

Броят на жертвите на пожара в Прага нарасна на 4

Учени създадоха карта на движението на мисълта в мозъка

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 22 януари 2018

Най-интересните изложби по света тази пролет

Похитител платил такси с пръстени на жертвата си Отвлечената ядосала бандита, че не му дава пари на заем

Министър Красимир Каракачанов за инцидента със самолета “Спартан”: Вторият пилот се е обучавал за първи

Публикация на турски език в профила на Радев (обзор) Има препратка към сайт за бързи кредити в южната ни съседка

Караянчева поздравява всички шефове на европейски комисии Форумът ще се излъчва на живо в интернет

ГЕРБ уличиха в лъжа БСП преди вота (обзор) Митниците и ДАНС спрели теч за милиарди още през 2016-та

НСО и хакерите

САЩ призоваха Турция да прояви въздържаност в Сирия

Сняг, студ и лед – опасно време в 19 области

Бяла мида и рапан спасяват риболовния сезон Слаб улов тормози хората по Черноморието

Връщат джипита в селата с повече пари за доболнична помощ

Джипитатаще започнат да се връщат постепенно в селата с повечето пари, които отпускаме за доболничната помощ. Това заяви в Смолян здравният министър Петър Москов. В Смолянско от години има незаети 22 практики за джипита в селата, като някои търсят лекари и с обяви в интернет. Допълнителното финансиране с 36 млн. лв на системата на доболнична помощ давало огромно увеличение с над 5 млн.броя изследвания и 630 000 направления на личните лекари за специалисти.

„Това мнозинство и правителство обвинявано от опозицията, че намалява достъпа в рамките на 2 години всъщност увеличава за първи път финансирането на доболничната помощ с над 56 млн. лв., това е повече от 15 % увеличение. Който каквото иска да говори, това е ясна политика с ясно изразена тенденция за увеличаване на възнагражденията, обемите и дейността в доболничната помощ, където са най-големите дефицити“, каза Москов. По думите му адекватното финансиране щяло да накара лекарите да търсят пациенти и по селата.

„Това няма да доведе до огромно количество лекари изведнъж, но насочването на финансов ресурс в доболничната помощ означава и съответно начало на процес на преместване на лекари да търсят заетост и пациенти в доболничната помощ, защото вече е адекватно финансирано и доходите им ще могат да растат“, коментира здравният министър.

Правителството няма намерение да закрива болници в областите Смолян и Кърджали и апелът за създаване на защитени болници от гранични общини по подобие на училищата е излишен, каза Москов.Националната здравна карта не предвиждала закриване на която и да е общинска или държавна болница в двете области, посочи той след среща с кметове на общини, областните управители и представители на здравните институции и болници от двете области.

„Поех ангажимент от името на правителството до края на годината да извървим всички процедури и държавата се ангажира с финансирането на структура за инвазивна кардиология в Смолян“, обяви Москов. Той заяви, че е разпоредил анализ на причините да са около два пъти и половина повече от средните стойности за страната стигащите до болница заради тежко състояние диабетно болни.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.