Отварят музей на пъстървата край Девин

Музей на пъстървата ще отвори врати от тази пролет край Девин. Комплексът е на пътя от Девин към Доспат край село Грохотно. В него са подредени табла с пълна информация за местообитанията на пъстървовите риби и за провежданите в региона световни първенства по улов на пъстърва.

Експозицията запознава също и какво е съдържанието на месото на пъстървите, как минава целия им живот от излюпването на хайвера и растежа, и с какво се храни пъстървата. В комплекса има и аквариум за живи екземпляри балканска и американска пъстърва. Предстои в него да пуснем гиганти от двата вида, каза собственикът Жан Юруков.

От музейната сбирка може да се научи и защо рибата е незаменима за здравето. Няма по-полезна храна безспорно, казва Юруков, който е с 25 години стаж като професионален готвач. В музея дават информация и за опазването на балканската пъстърва, която изчезва от реките ни, както и съвети на опитни рибари за спинингов риболов или майсторския улов на пъстърва с мухарка и шнур.Музеят е направен по проект по Оперативна програма за развитие на сектор "Рибарство".

"Идеята възникна преди 7 години. Търсих информация по чужбина за осъществена подобна инициатива, но не намерих нещо дори сходно, което да е направено", казва Юруков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони