Труд Уикенд – един вестник за два дни

Над 60 загинали и десетки ранени, след като влак се вряза в хора в Индия

Спират за два часа движението на всички МПС-та през Ришкия проход днес

Приходите от международен туризъм у нас нарастват със 7,2% за периода януари-август 2018 г. Рекордните резултати през последните три години не са случайни, заяви министър Николина Ангелкова

Пожар горя в изоставената сграда на бившия Винпром в Нова Загора

Вицепрезидентът Илияна Йотова в Будапеща: Наша мисия е да възстановим българското училище „Христо Ботев“

Двумесечната Марая се нуждае от трансплантация в чужбина, не стигат около 120 000 лева

Гръцкият премиер се закле като Министър на външните работи

Борисов заминава на първо официално посещение в Абу Даби

Сняг падна на връх Мусала за първи път за сезона (СНИМКИ)

Трима извършители на крупен грабеж с убийство, жалят присъди Двама са с доживотни наказания, третият е осъден на 20 години затвор

Диригентът на Операта за скандала в Хирошима: Вандалската проява не е очернила България в очите на японците

Таня Найденова, председател на ОЖС в БСП – София: Недопустимо е Валери Симеонов да отговаря за демографската политика

Космически секс съспенс от Клер Дени Жулиет Бинош и Робърт Патисън с главни роли

Цао Дзиенмин поиска визови и митнически облекчения за китайските туристи

Смолянско с най-много защитени училища в страната

Има риск за съществуването на защитените училища в родопския регион с новия закон за образованието, заяви на брифинг в Смолян депутатът от БСП Лява България Дора Янкова. Тя разговаряла с редица директори на такива училища, които в момента според нея „стискали зъби“, защото с новия закон степента за основно образование е до 7 клас и 8-ми клас подлежал на отпадане.

„Това води до отпадане поне на двама учители и нормативи и риск за финансирането на цялото училище. Цялостното пренастройване на образователната система към новия закон означава за мен проблеми със защитените училища. Губят се часове за преподаватели, моментално означава съкращаване на учители. Оттам се намалява портфейла на тези училища“, коментира Янкова. По думите й риска за тези училища не се усещал „в еуфорията и дебата за учебното съдържание“.

Тя заяви, че ще настоява пред министър Меглена Кунева да бъде променена формулата за финансиране на защитените училища, нивата на компетентност и часовете за заетост на учителите в тях, така че да се запазят. „Защо е това защитено училище, ако ще трябва да останат училищата в големите населени места”, попита риторично Янкова.

Смолянска област е с най-много защитени училища в страната – 27. Според шефът на РИО на МОН в Смолян Иван Муцевски, няма риск за съществуването на защитените училища. „Аз съм в комисията към министерството за изготвяне на стандартите за институциите в образованието, включително и за защитените училища. Новият закон ще се прилага чрез стандарти, които все още се изготвят.

Не само, че не се обмисля рестрикция за защитените училища, но се планира разширяване, в това число създаване и на защитени детски градини. За учебната 2016-2017 г. всички училища ще продължат да имат 8 клас, а след това поетапно ще се сменя системата“, каза Муцевски. По думите му за защитените училища досега е липсвал стандарт, тъй като те са съществували на база на подзаконова нормативна уредба, която е уязвима, а новия закон ще гарантира тяхната устойчивост.

Идеята е да се запазят малки училища като това в село Буйново, където ако нямат училище, би трябвало децата да бъдат транспортирани на 24 км в едната посока до общинския център при тежки пътни условия и дълга зима, посочи Муцевски. Според него отпадането на 8 клас е резонно, тъй като и сега 60% от учениците след 7-ми клас постъпват в гимназии и останалите често минават в слети паралелки.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.