Бащата на прегазения 6-годишен Петьо: Не вярвам в правосъдието, но има Господ

Общинска с ново ръководство Ангел Геков става изпълнителен директор

МВФ: Намалете лошите кредити

Десет души са загинали след рухване на жилищна сграда в Кайро

Руски депутат: Русия е изпитала 200 нови типове оръжия в Сирия

Лайпциг може да забрани дизеловите автомобили

Вучич и Лавров се обединиха около църковната и военна независимост на Сърбия

Холандските депутати гласуваха за признаване на арменския геноцид

Кръвта на подрастващите подмладява мозъка

Полицията в Русе проверява сигнал за общински съветник от ГЕРБ, участвал в побой

Чешката полиция издирва българин, обрал дете

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 февруари 2018

Сорос плаща за ромите да останат в гетата Фондации настояват за узаконяване на къщите в махалите

Оставиха Легионера за 72 часа зад решетките

Египетски полицаи спасиха дете, падащо от третия етаж

Смолянско с най-много защитени училища в страната

Има риск за съществуването на защитените училища в родопския регион с новия закон за образованието, заяви на брифинг в Смолян депутатът от БСП Лява България Дора Янкова. Тя разговаряла с редица директори на такива училища, които в момента според нея “стискали зъби”, защото с новия закон степента за основно образование е до 7 клас и 8-ми клас подлежал на отпадане.

“Това води до отпадане поне на двама учители и нормативи и риск за финансирането на цялото училище. Цялостното пренастройване на образователната система към новия закон означава за мен проблеми със защитените училища. Губят се часове за преподаватели, моментално означава съкращаване на учители. Оттам се намалява портфейла на тези училища”, коментира Янкова. По думите й риска за тези училища не се усещал “в еуфорията и дебата за учебното съдържание”.

Тя заяви, че ще настоява пред министър Меглена Кунева да бъде променена формулата за финансиране на защитените училища, нивата на компетентност и часовете за заетост на учителите в тях, така че да се запазят. “Защо е това защитено училище, ако ще трябва да останат училищата в големите населени места”, попита риторично Янкова.

Смолянска област е с най-много защитени училища в страната – 27. Според шефът на РИО на МОН в Смолян Иван Муцевски, няма риск за съществуването на защитените училища. “Аз съм в комисията към министерството за изготвяне на стандартите за институциите в образованието, включително и за защитените училища. Новият закон ще се прилага чрез стандарти, които все още се изготвят.

Не само, че не се обмисля рестрикция за защитените училища, но се планира разширяване, в това число създаване и на защитени детски градини. За учебната 2016-2017 г. всички училища ще продължат да имат 8 клас, а след това поетапно ще се сменя системата”, каза Муцевски. По думите му за защитените училища досега е липсвал стандарт, тъй като те са съществували на база на подзаконова нормативна уредба, която е уязвима, а новия закон ще гарантира тяхната устойчивост.

Идеята е да се запазят малки училища като това в село Буйново, където ако нямат училище, би трябвало децата да бъдат транспортирани на 24 км в едната посока до общинския център при тежки пътни условия и дълга зима, посочи Муцевски. Според него отпадането на 8 клас е резонно, тъй като и сега 60% от учениците след 7-ми клас постъпват в гимназии и останалите често минават в слети паралелки.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете