Протест срещу колите в Морската градина

Община Варна, еколози и съдът влязоха в спор

Еколози винят Кирил Йорданов

Полицията ще глобява автомобили, които не са на собственици на имоти в района

Съдебно разпореждане от 22 февруари, разрешаващо движението на автомобили в местността Салтанат в северната част на Морската градина, вдигна на протест природозащитниците във Варна. Вчера те отрупаха входа на Административния съд (АС) с гнили ябълки и портокали и с викове “Мафия” и “Оставка” и настояха за среща със съдия Евелина Попова. Тя първа разпореди общинската полиция да премахне КПП-то, с което вардеше алеите от автомобили.

Според еколозите магистратката действала в конфликт на интереси, защото мъжът й бил адвокат на една от фирмите с имоти в Салтанат. Там са разположени още Делфинариумът, заведения, цветната борса, детска градина, хотелчета и луксозни частни къщи. Собствениците им негодуват, че полицаите ограничават свободния им достъп до собствеността, за която плащат данъци и която преди години общината е узаконила. Конфликтът върви от близо 10 г., като за това време се е случвало различни съдебни състави да издават противоречащи си решения. Така се случва и сега.

Преди дни Върховният административен съд публикува свое решение от 14 декември 2015 г., в което потвърди решение на АС-Варна от юни 2015 г., че ветото за движение на коли в Салтанат, разписано в заповед на кмета Иван Портних, е нищожно. И двете инстанции се мотивират с това, че същата забрана фигурира в чл. 15 от Закона за движение по пътищата. Той санкционира движението и паркирането в паркове, а асфалтовите пътища в Салтанат са със статут на алеи според Общия устройствен план на Варна, пише в мотивите на АС-Варна, потвърдени и от ВАС. Няколко дни по-късно обаче съдия Попова приема, че ОУП не е достатъчно доказателство, че Салтанат е парк и поради липсата на подробен устройствен план няма как да се налагат санкции на автомобилите по алеите по ЗДвП. Часове по-късно по идентична жалба от съдържателите на култовия комплекс “Хоризонт”, същото е постановил и друг състав на АС-Варна.

Общината ще обжалва тези решения на АС-Варна пред Върховния административен съд, защото мотивите им са в разрез с установената практика на същия този съд, обяви зам.-кметът на Варна Пламена Маринова. “Махнахме КПП-то, но общинска полиция ще продължи да следи за реда в Салтанат. Ще се налагат глоби за всички нарушения, включително за паркиране по алеите и за преминаване на автомобили, които не са на собственици на имоти в района”, коментира пред “Труд” другият зам.-кмет Тодор Иванов.

Според природозащитниците пък вина за несекващия спор имат и съдът, и общината. “Двете институции работят в добре прикрит синхрон в услуга на хората, които живеят и развиват бизнес в Морската градина”, категоричен бе Кръстьо Кръстев от “Зелена Варна”. Той припомни, че зародишът на проблема бе заложен при дългото кметуване на Кирил Йорданов. “Той разреши достъпа на коли до част от заведенията в Салтанат. Собствениците на останалите имоти възроптаха и изключението стана правило, както и това кметовете да издават ненужни заповеди при наличието на закон”, обобщи Кръстев.

##########

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони