Готвят правила за намаляване на агресията в училищата в Бургас

Школата да са с камери за нощно виждане и паник бутони, предлагат експерти

Преразглеждат договорите с охранителни фирми

Екипи на полицията и общински служители ще обходят бургаските училища и ще направят анализ на мерките за сигурност. Специална комисия от двете институции ще изготви правила за повишаване на сигурността на децата в учебните заведения. Нововъведенията ще се изготвят на базата на наблюденията и направения анализ.

Ще се провери дали всички учебни заведения имат достатъчно камери за видеонаблюдение, както и физическа охрана. Екипите трябва да установят още дали охранителите на училищата имат нужда от допълнително обучение, осветени ли са добре училищните дворове, колко време се пазят записите от камерите и какъв периметър обхващат те.

Договорите с охранителните фирми ще бъдат преразгледани, съобщиха от кметството. Това се налагало, тъй като по време на дискусия преди да стартира обхода на школата, надделяло мнението, че заради ниско заплащане, охранителите в училищата са предимно пенсионери, които не наблюдават децата по коридорите, не упражняват контрол и по-често играят ролята на не особено бдителни портиери. Представители на бургаски училища са предложили паник бутони, нощна охрана на учебните заведения, камери за нощно виждане и заключване на вратите на училищните дворове в периода от 22.00 до 06.00 часа през зимната и от 23.00 до 06.00 часа през лятото.

Идеята за проверката и новите правила е на кмета Димитър Николов, в отговор на зачестилите случаи на агресия в учебните заведения в страната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони