Български тирове затварят границата с Гърция по Великден

Български тирове ще затворят граничните пунктове между България и Гърция в периода 31 април – 7 май и така ще блокират туристическия поток към Гърция. Това решиха български превозвачи след среща с транспортния министър Ивайло Московски, приключила преди минути.

Това ще стане, ако до понеделник няма решение по проблема с блокирането на границата от страна на гръцките фермери. Нашите превозвачи няма да допускат преминаването на камиони с гръцка селскостопанска стока от Гърция към България и от Гърция транзит през България към другите европейски държави, обявиха още превозвачите.

За да се провали летният сезон в съседката, наши камиони ще вдигнат блокади по границата и в периода 15 юли- 15 август.

Ако до понеделник гръцката страна, под каквато и да е форма, не намери начин да реши кризата българските превозвачи декларират, че ще започне контраблокада по цялото протежение на българо-гръцката граница, потвърди и министърът на транспорта Ивайло Московски на брифинг след срещата с превозвачите.

„Към момента знаете, че след последния, изцяло по хуманни причини, акт на компромис от българската страна за отваряне на границите беше последван отново от затваряне от страна на гръцки фермери", посочи той. По думите му, българските превозвачи са декларирали контраблокадата, за да се избегнат всякакви спекулации и всякакви по-нататъшни коментари на кризи, затруднение при леките автомобили, автобусите и движението на хора. „Фокус на контраблокадата ще бъдат изцяло и само селскостопански стоки, тоест бусове, автомобили, тежкотоварни превозни средства, превозващи изцяло и само селскостопански стоки", уточни Московски. „Ще се постараем да страдат само тези, които причиняват на нас това страдание", заяви той.

Според Миролюб Столарски, председател на Българска асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт от началото на блокадите на границите до момента загубите за българските превозвачи са над 15 млн. евро. Столарски изрази мнение, че подобни действия от страна на гръцките фермери не биха били възможни без подкрепата на държавата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес