Не достигат деца за приемни семейства в Кюстендилско

Над 10 семейства, които са кандидатствали да станат приемни, минали са през всички проверки и са одобрени, чакат деца, за които да се грижат, но такива на този етап няма, казаха от отдел "Здравеопазване и социални дейности" в община Кюстендил.

Броят на децата намялава за региона, спада и раждаемостта, сочи статистиката. "Не можем да докараме дечица от Силистра", представи ситуацията шефът на служба "Социално подпомагане" в Кюстендил Бойко Шопов. Според него желаещите да вземат дете по услугата "пиреман грижа" се увеличават заради голямата безработица.

Броят на малчуганите, които могат да постъпят в такива семейства, обаче намялава. 32 деца, като 7 от тях са с увреждания, се отглеждат в приемни професионални семейства в общината към 31 ануари т.г., съобщиха от отдела вчера.

Децата първоначално са били 36, но впоследствие 4 са вписани в регистрите за осиновяване. От звеното коментираха, че е постигната примественост от предходния проект „И аз имам семейство“ към новия порект "Приеми ме 2015", чието действие е удължено с още две години.6 семейства гледат дете извън проекта от "квотата" на социалната служба, отбеляза Шопов. В приемни семейства в община Дупница са настанени 13 деца, а други 3 приемни семейства са в готовност за приемане, съобщиха от кметската администрация вчера.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони