Метеор гръмнал над Атлантика на 6 февруари - никой не разбрал

Най-големият метеор след експлозията в Челябинск е преминал през атмосферата над Атлантическия океан, на 1000 км от бразилското крайбрежие на 6 февруари, съобщават Би Би Си и в. "Индипендънт", цитирани от Нова телевизия.

При изгарянето на височина около 30 км над океанската повърхност метеорът е изпуснал енергия, равна на тази от 13 000 тона тротил. В небето е имало огромна огнена топка, но не е имало кой да я види.

Въпреки силната експлозия, според специалистите, тя не би причинила много проблеми, дори да беше над населена област. Вероятно мнозина щяха да се изплашат, но щетите щяха да са основно счупени прозорци.

Челябинският метеорит от 2013 г. беше много по-голям. Освободената от него енергия се равняваше на 500 000 тона тротил. При падането му бяха ранени над 1000 души. НАСА съобщи за събитието на страницата си за метеори.

В земната атмосфера всяка година изгарят около 30 малки астероида с размер от 1 м до 20 м. Тъй като по-голямата част от земната повърхност е покрита с вода, повечето от тях не засягат населени райони.

Коментари

Задължително поле