Москва почете 139 г. от освобождението на България и припомни общата ни битка срещу османците

Резултатите от Руско-турската война от 1877-1878 година са възстановяване на българската държавност и пълно освобождение на българския народ от османския гнет. Това припомни говорителят на руската държавна Дума Сергей Наришкин при откриването на изложба от гравюри и фотографии, посветени на 139-та година от освобождението на България.

Турция отново "стои на страната на злото", коментира Наришкин. „Историята се повтаря. И днес в глобалното противопоставяне на доброто и злото Турция отново стои на страната на новите варвари на 21 век – международните терористи. А Русия, както и преди, оглавява борбата с общия враг за цялата световна цивилизация”, каза още той.

Наришкин подчерта, че експозицията е в памет на руските войници и българските опълченци, които рамо до рамо са се сражавали срещу общия враг. Той благодари на българския народ за „благородното отношение” към падналите воини от руската армия, припомняйки, че улици и площади в българските градове носят имената на руски генерали.

А отношенията ни с България, културните и духовни връзки, родството ни – то е по-силно от всякакви опити за разделение на народите и страните ни, подчертава Наришкин.

Коментари

Задължително поле