Рашидов откри изложба на топ художници в Берлин

Министърът се срещна с шефа на културната комисия в Бундестага

Българските музеи ще си сътрудничат с “Пергамон” в германската столица

Имаме много голяма мисия. Българската култура, талантите ни да стават все по-известни и разпознаваеми в Европа. Желанието ни е да започнем с Германия обмен между тежката кавалерия на немската и на българската култура. Това заяви министърът на културата Вежди Рашидов при откриването във вторник вечерта на впечатляваща изложба в Българския културен институт в Берлин. Представени са творби на едни от най-изтъкнатите съвременни български художници - Светлин Русев, Емил Стойчев, Любен Генов, Захари Каменов, Николай Янакиев, Свилен Блажев, Крум Дамянов, Валентин Старчев и Вежди Рашидов.

“За съжаление Европа не познава големите имена на България. Вината е наша. Културните ни центрове трябва да се превърнат в достъпно и добро място за германците, които да ни опознаят”, посочи министър Рашидов.

Той получи в Берлин подкрепа за амбициозната програма на страната ни да представи българската култура по време на председателството ни на ЕС през 2018 г. Това стана ясно по време на среща със Зигмунд Ерман, председател на комисията по култура и медии в Бундестага, германския парламент.

Рашидов предложи и сътрудничество на най-големите наши музеи и галерии с берлинския музеен комплекс “Пергамон”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура