Русенски талант спечели наградата "Енчо Керязов"

Русенският пианист Николай Димитров спечели голямата награда в категория "Изкуства", присъдена от фондация "Енчо Керязов". Статуетката и дипломата му бяха връчени от продуцента Маги Халваджиян на спектакъла "Нощ на звездите", организиран от световноизвестния цирков артист Енчо Керязов и големия гимнастик Йордан Йовчев.

Талантливият ученик от НУИ "Проф. Веселин Стоянов" получи още няколко специални награди, включително парична премия от Община Русе, едноседмична почивка в Китен от БНТ, екскурзия до Монте Карло от туристическа фирма и ваучер за велосипед.

Ники беше предложен за наградата от Педагогическия съвет на училището му за изключително силните си постижения и международни отличия през 2015 г. От 5 г. фондация "Енчо Керязов" присъжда годишните си награди за талантливи деца, но за първи път те са национални.

Роденият талант е номиниран и за "Млад музикант на годината" в кампанията "Музикант на годината" на предаването "Алегро Виваче" на БНР. Гласуването продължава до края на февруари т.г.

Николай Димитров репетира усилено за предстоящата му изява в прочутата зала „Карнеги хол“ в Ню Йорк. Като носител на първа награда от Международния конкурс „Американ протеже“ той ще се представи в гала концерта за Великден.

В края на 2014 г. пианистът предизвика фурор в Ню Йорк. Той свири два пъти в една вечер - индивидуално и като дуо с Йоана Делимаркова. Отвъд океана русенчето изнесе и концерт с партньорката си в българското консулство.

М.г. 14-годишният виртуоз обра овациите и на гала концерта на лауреатите от международния конкурс „Grand Prize Virtuoso-Paris“ в студиото на националната опера „Бастилията“. Той представи българската клавирна школа сред участници от над 20 страни по света.

Снимка личен архив

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура