На 21 ноември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за четвъртък, 21.11.2019

Доналд Туск е новият председател на ЕНП

Американският държавен секретар Майк Помпео е похвалил България за сделката за F-16

Бойко Борисов е благодарил на Манфред Вебер за призива му да се свали мониторинга върху България

Москва върнала на Украйна повредени кораби

Борисов: С Ангела Меркел вярваме, че ЕНП трябва да запази лидерските си позиции в ЕС

Премиерът Борисов е поканил Себастиан Курц в България

Свалките пречат на успеха в тениса

5 години плащаме за отнето предимство Цената на „Гражданска” ще нарасне с 240% за няколко бири

БАБХ изтегли от пазара пушена скумрия и домашен свински суджук заради листерия

Дервиши се завихрят в НДК „Сема” - ритуал и спектакъл в едно

Под земята печатат нови паспорти До края на годината се разбира кой ще прави картите с чип

Признаване на разходи за служебен автомобил

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 21 ноември 2019

2 139 неосигурени пациенти са преминали през спешното в Сливен за година

18 089 души са преминали през Отделението по спешна медицина в областната МБАЛ „Д-р Иван Селимински“-Сливен за 2015 г. – съобщи зам.-директорът по медицинските дейности в болницата д-р Хрисант Хрисантов. Хоспитализирани са 9 233 от тях.

„На първо място е битовият травматизъм, който е почти ежедневие. Броят на пострадалите при катастрофи не бележи спад или увеличение, а задържа нива от други години“ – каза началникът на Спешното отделение д-р Тодор Суванков. Други преобладаващи случаи са на пациенти със сърдечно съдови заболявания, сред които има и млади хора, както и нелекувани хипертонии. Срещат се и случаи на обострени хронични заболявания заради неглижиране на проблема и ненавременно търсене на лекарска помощ.

Неосигурените пациенти, които са потърсили спешна помощ през 2015 г., са 2 139. Преобладаващата група от тях са предимно с травматизъм – травми след сбивания, прободни рани, внезапни инциденти. На второ място са тези, чието състояние е хронично и търсят помощ в напреднал стадий. „Друга група неосигурени, които идват в спешното, са тези, насочени от други лечебни заведения, на които останалите болници са отказали поради икономическа неефективност. Хората знаят, че спешната помощ е безплатна и идват при нас. Ако състоянието не е пряко застрашаващо живота, болните се връщат, докато възстановят здравноосигурителния си статус. За онези, при които хоспитализацията е неизбежна и състоянието на пациентите е тежко, социалният ни работник и институциите се опитват да помогнат за решаването на проблема“ – заяви още д-р Суванков.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.