Калфин: Няма да намалим парите за хората с увреждания

"Не искам да спестим и да намалим от средствата за хората с увреждания, а да ги преразпределим", заяви министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин пред БТВ. Той внесе ясно по въпроса с предстоящата реформа в ТЕЛК, като обясни, че не се цели "да се броят болестите на всеки човек, а функционалният му капацитет – дали може да се върне на работа". Най-силно засегнати от предстоящите промени ще са хората с най-тежки увреждания, за които ще се отделят повече средства.

Наскоро стана ясно, че ТЕЛК-овете в сегашния им вид се закриват. Сред причините за решението е, че сегашната система е изключително бавна и неефективна, коментира министърът. Според планираните промени медицинската експертиза, през която минават хората с увреждания, значително ще се ускори като се поеме от министерството на здравеопазването. След това хората ще минават през втора комисия, която ще определя индивидуалните предписания на всеки един от тях.

"Днес ще се срещнем с организациите на хората с увреждания, за да обсъдим протестното им писмо декларация. Държим всяко мнение да бъде чуто и да бъде осигурен диалог. Това не е благотворителност, те са пълноценни хора", подчерта министърът. 

Обжалване на обществените поръчки, свързани с втория транш социалните помощи, е причината, поради която разпределението на хранителните продукти се забавя, обясни Ивайло Калфин.

"Днес трябва да се произнесе Върховният административен съд, така че много скоро ще дойде моментът, когато продуктите ще бъдат доставени", обеща министърът.

Все още не е ясно дали ще има и в какъв размер ще са великденските добавки за пенсионерите у нас. Калфин поясни, че всичко зависи от изпълнението на бюджета и предстоящия му разговор с финансовия министър.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини