„Газпром” възражда проект за доставка на газ през Черно море

Руската „Газпром“, италианската Edison и гръцката DEPA подписаха в Рим меморандум за доставка на газ от Русия по дъното на Черно море до Европейския съюз, се казва в съобщение на руската компания.

В меморандума се говори за доставката на природен газ по дъното на Черно море за Гърция, а оттам – в Италия, с цел „организирането на южен маршрут за доставката на руски природен газ в Европа“. Съобщава се, че страните планират да използват резултатите от работите, които „Едисон“ и ДЕПА са извършили в рамките на проекта ITGI Poseidon .

“Развитието на вътрешноевропейските газови мощности е важна съставляваща за повишаване на надеждността на снабдяването с газ, в това число и руски за потребителите от цяла Европа“, коментира Милер.

ITGI е газопровод, планиран в рамките на проекта Южен газов коридор от Турция през Гърция и Италия.

Poseidon е проект за строителството на морската част от газопровода ITGI, които минава по дъното на Йонийско море и съединява газотранспортните системи на Гърция и Италия. Участници в ITGI Poseidon S.A на паритетни начала са Edison и DEPA.

“Възраждането на проекта ITGI Poseidon засилва енергийната сигурност на Европа благодарение на появата на допълнителен канал за доставки и повишава ролята на Гърция като значителен коридор за доставка на газ от различни източници и маршрути“, е отбелязал Кицакос, чиито думи се цитират в съобщението.

Газопроводът Poseidon може да е продължение както на „Турски поток“, така и на „Южен поток“. Теоретично може да се построи и разклонение от TANAP, коментират анализатори.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес