Благоевградски деца пратиха мартенички на депутатите в Брюксел

По идея на зам.-председателя на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата Мария Габриел, деца от Благоевград изработиха тематични картички и мартеници за чуждестранните членове на Европейския парламент. Инициативата на евродепутата подкрепи и община Благоевград, насърчавайки творческите звена да се включат активно и изпратят посланията на децата в Брюксел.

Под вещото ръководство на Цветанка Грънчарова, художниците от школа „БАТИК“ към Младежкия дом изрисуваха пъстри картички със символите на пролетта и първомартенските традиции. Сръчните деца от клас „Етнография“ към Центъра по изкуствата с преподавател Антоанета Апостолова оплетоха мартенички за ръка, украсявайки ги с пъстроцветни мъниста за здраве и късмет. Прекрасни червено-бели мартенички изработиха и учениците от другия клас в Центъра по изкуствата по декоративно и приложно изкуство с преподавател Гергана Михова. Те вплетоха в усуканата прежда сребърна паричка за берекет и късмет през високосната година.

„Мартениците за нас, българите, са изключителен символ на здраве и щастие, на мир и любов. С инициативата искаме да пренесем тази наша символика и в Европейския парламент. Да дарим евродепутатите от другите европейски страни с белия цвят, в който втъкаваме чистотата и искреността на отношенията, и с червения, в който са топлотата на приятелството и взаимната обич.“, коментира Мария Габриел.

Следващата седмица тя ще изпрати на своите чуждестранни колеги в Европарламента посланията на децата от Благоевград, разказващи за символиката на носенето на мартеници като български народен обичай.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони