Съдът в Румъния определи като неприемливи части от промените в правосъдното законодателство

Предсрочни президентски избори във Венецуела до края на април

Еманюел Макрон ще се срещне с Доналд Тръмп края на април

Разпитаха американския правосъден министър във връзка с евентуалната руска намеса на изборите в САЩ

Българският филм „Ага“ ще закрие кинофестивала „Берлинале“

Организацията “Шалом”: Законът трябва да осигури право на собствена изява

Екатерина Захариева: ЕК е отпуснала средства за комуникационната сигурност на Западните Балкани

Хиляди левове се харчат за спасителни акции у нас

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в сряда, 24 янури 2017

Човек е убит след стрелба в гимназия в Кентъки

Обявяват грипна епидемия в областите Стара Загора и Видин, и в община Бобов дол

Пишат некролога на хартиената администрация В момента от бизнеса и гражданите за 1422 предоставяни услуги искат 5985 документа

Огромен пожар лумна в стар военен корпус в центъра на Велико Търново Предполага се, че клошари са подпалили изоставената сграда

Бисер Петков представи приоритетите на Българското председателство пред ЕП

Рекс Тилърсън: Русия е отговорна за нападенията с химическо оръжие в Източна Гута

Отдават на концесия две вековни бани в Кюстендил

Откритата през 1913 година Чифте баня, която не е спирала да работи вече 103 години, и описаната от хроникьори през 14 век Дервиш баня в центъра на Кюстендил, да бъдат отдадени на концесия, гласуваха общинските съветници.

И за двата обекта има „интриги“. – Чифте баня беше обявена за продан миналата година при първоначална цена от 1 020 000 лева – пак с решение на минипарламента. Това породи обществено недоволство, протести, накрая се стигна и до съдебен спор – административният съд постанови, че комплексът Чифте баня е паметник на културата и не може да се продава. Общината обжалва това решение пред ВАС.

Докато се чака какво ще постановят висшите магистрати, от общината решиха и за нея да се отиде към концесия. Дервиш баня, също паметник на културата, пък е затворена от 1993 год. На един етап басейнът, около 200 кв.м., темелите и нишите от турско време в нея се използваха за изложбена зала .- за кратко обаче. Оттогава обектът не е действащ.

Кметът на общината Петър Паунов изрази наскоро съмнения в перспективата за отдаване на Чифте беня на концесия, за която най-отявлено се обявиха червените съветници в минипарламента.

В Сандански отдали подобен комплекс за скромните 53 хиляди лева годишно, което не е изгодно за града, коментира тогава кюстендилският градоначалник.“ ВАС е компетентният орган и нека да вземе решение за Чифте баня. Дотогава общинският съвет може да вземе и друго решение. Произнасянето на ВАС ще бъде важно не само за Кюстендил, където има много обекти паметници на културата, но и за цялата страна. Риториката по тази тема по-скоро е политическа, а не юридическа“, очевидно не се отказва да продаде „Чифтето“ Паунов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.