Цветанов: Ако президентът иска да говорим за избори и Изборен кодекс, нека първо каже как е финансирана кампанията му

Румен Овчаров: Целта на подновяването на енергийната стратегия на България е да бъдат гарантирани приходи за определени фирми

Алекс Петканова закъса с педикюра

Китайски хакери проникнали в системите на подизпълнители на американските ВМС Откраднали данни за поддръжка на кораби и планове за ракети

Иван Христов и Андрей Арнаудов пред „Труд”: Чужди продуценти идват да черпят от нашия опит

Радосвет Радев: Страната ни е инвестиционна дестинация за нискодоходната икономика в света

Вежди Рашидов с нова изложба в галерия „Сан Стефано“

Тръгва филм за непобедения генерал В ролята на военачалника е Никола Николов, а на писателя Иван Вазов - Любомир Петкашев

Египетски археолози откриха гробница на 4400 години (СНИМКИ И ВИДЕО)

САЩ отложиха повишаването на митата върху китайски стоки за 200 милиарда долара

Стойко Сакалиев: Харесвам политиката на Путин

Близо 200 страни се договориха за правилата за прилагане на Парижкото споразумение за климата

Сняг и поледици днес, в седем области е обявен жълт код

САЩ подкрепиха решението на ЕС за „Северен поток 2“ и санкциите срещу Русия

Ева Грийн: Аз съм мечтателка Звездата говори за киното, еротиката и Европа

Отдават на концесия две вековни бани в Кюстендил

Откритата през 1913 година Чифте баня, която не е спирала да работи вече 103 години, и описаната от хроникьори през 14 век Дервиш баня в центъра на Кюстендил, да бъдат отдадени на концесия, гласуваха общинските съветници.

И за двата обекта има „интриги“. – Чифте баня беше обявена за продан миналата година при първоначална цена от 1 020 000 лева – пак с решение на минипарламента. Това породи обществено недоволство, протести, накрая се стигна и до съдебен спор – административният съд постанови, че комплексът Чифте баня е паметник на културата и не може да се продава. Общината обжалва това решение пред ВАС.

Докато се чака какво ще постановят висшите магистрати, от общината решиха и за нея да се отиде към концесия. Дервиш баня, също паметник на културата, пък е затворена от 1993 год. На един етап басейнът, около 200 кв.м., темелите и нишите от турско време в нея се използваха за изложбена зала .- за кратко обаче. Оттогава обектът не е действащ.

Кметът на общината Петър Паунов изрази наскоро съмнения в перспективата за отдаване на Чифте беня на концесия, за която най-отявлено се обявиха червените съветници в минипарламента.

В Сандански отдали подобен комплекс за скромните 53 хиляди лева годишно, което не е изгодно за града, коментира тогава кюстендилският градоначалник.“ ВАС е компетентният орган и нека да вземе решение за Чифте баня. Дотогава общинският съвет може да вземе и друго решение. Произнасянето на ВАС ще бъде важно не само за Кюстендил, където има много обекти паметници на културата, но и за цялата страна. Риториката по тази тема по-скоро е политическа, а не юридическа“, очевидно не се отказва да продаде „Чифтето“ Паунов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.