Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 15 октомври 2019

Искат такса „водомер” Предстои обсъждане на идеята

Българи в Англия купуват жилища у нас заради Брекзит Брокери им продават по два-три имота наведнъж

Прогнозират по-висок икономически ръст Вдигането на заплатите има най-голяма роля за добрите резултати

Откриха невзривен боеприпас в столичния квартал „Левски“

Ердоган: Турция няма да спре да изкоренява терористичните организации в Сирия

Трима братя са сред пострадалите при катастрофата с диво прасе в Бургаско

Председателят на ВКС плаши колегите си с дисциплинарки, ако не решат правилно делото Полфрийман Лозан Панов си позволи да притиска върховните съдии Жанина Начева, Бисер Троянов и Надежда Трифонова "максимално да съкратят срока си за произнасяне" за свободата на австралиеца

Привлякоха като обвиняема жената, задържана за убийството в Костенец

Каракачанов: Във ВВС тече активен процес на поддръжка и модернизация на наличната техника

Жертвите на „Хагибис“ са вече 56

Пътешествие до три дестилерии в Шотландия ще спечели посетител на Уиски Фест София 2019

Комисар Мария Габриел: Университетите имат ключова роля за запазването на Европа като световен лидер в науката

Книга за Живков изчезна за ден от щандовете

Отдават на концесия две вековни бани в Кюстендил

Откритата през 1913 година Чифте баня, която не е спирала да работи вече 103 години, и описаната от хроникьори през 14 век Дервиш баня в центъра на Кюстендил, да бъдат отдадени на концесия, гласуваха общинските съветници.

И за двата обекта има „интриги“. – Чифте баня беше обявена за продан миналата година при първоначална цена от 1 020 000 лева – пак с решение на минипарламента. Това породи обществено недоволство, протести, накрая се стигна и до съдебен спор – административният съд постанови, че комплексът Чифте баня е паметник на културата и не може да се продава. Общината обжалва това решение пред ВАС.

Докато се чака какво ще постановят висшите магистрати, от общината решиха и за нея да се отиде към концесия. Дервиш баня, също паметник на културата, пък е затворена от 1993 год. На един етап басейнът, около 200 кв.м., темелите и нишите от турско време в нея се използваха за изложбена зала .- за кратко обаче. Оттогава обектът не е действащ.

Кметът на общината Петър Паунов изрази наскоро съмнения в перспективата за отдаване на Чифте беня на концесия, за която най-отявлено се обявиха червените съветници в минипарламента.

В Сандански отдали подобен комплекс за скромните 53 хиляди лева годишно, което не е изгодно за града, коментира тогава кюстендилският градоначалник.“ ВАС е компетентният орган и нека да вземе решение за Чифте баня. Дотогава общинският съвет може да вземе и друго решение. Произнасянето на ВАС ще бъде важно не само за Кюстендил, където има много обекти паметници на културата, но и за цялата страна. Риториката по тази тема по-скоро е политическа, а не юридическа“, очевидно не се отказва да продаде „Чифтето“ Паунов.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.