Отдават на концесия две вековни бани в Кюстендил

Откритата през 1913 година Чифте баня, която не е спирала да работи вече 103 години, и описаната от хроникьори през 14 век Дервиш баня в центъра на Кюстендил, да бъдат отдадени на концесия, гласуваха общинските съветници.

И за двата обекта има "интриги". - Чифте баня беше обявена за продан миналата година при първоначална цена от 1 020 000 лева - пак с решение на минипарламента. Това породи обществено недоволство, протести, накрая се стигна и до съдебен спор - административният съд постанови, че комплексът Чифте баня е паметник на културата и не може да се продава. Общината обжалва това решение пред ВАС.

Докато се чака какво ще постановят висшите магистрати, от общината решиха и за нея да се отиде към концесия. Дервиш баня, също паметник на културата, пък е затворена от 1993 год. На един етап басейнът, около 200 кв.м., темелите и нишите от турско време в нея се използваха за изложбена зала .- за кратко обаче. Оттогава обектът не е действащ.

Кметът на общината Петър Паунов изрази наскоро съмнения в перспективата за отдаване на Чифте беня на концесия, за която най-отявлено се обявиха червените съветници в минипарламента.

В Сандански отдали подобен комплекс за скромните 53 хиляди лева годишно, което не е изгодно за града, коментира тогава кюстендилският градоначалник." ВАС е компетентният орган и нека да вземе решение за Чифте баня. Дотогава общинският съвет може да вземе и друго решение. Произнасянето на ВАС ще бъде важно не само за Кюстендил, където има много обекти паметници на културата, но и за цялата страна. Риториката по тази тема по-скоро е политическа, а не юридическа", очевидно не се отказва да продаде "Чифтето" Паунов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони