Жена загина при катастрофа на столичния бул. „Европа“, шофьорът е избягал

Иран най-вероятно ще купи танкове и самолети от Русия и Китай догодина

Перник излиза на протест заради водния режим

На 20 ноември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за сряда, 20.11.2019

17 вече са задържаните при акция срещу наркоразпространението в София

Създадоха материал за хидрокостюми срещу ухапвания от акули

България е в топ 3 в ЕС по строителство

Папа Франциск замина за посещение в Тайланд

Чуждите инвестиции нараснаха със 152% Задгранични компании изтеглят капитали от страната

Цената на „Гражданска” нараства до 400% за шофьори с нарушения По-скъпа застраховка за 21 км/ч превишение на скоростта

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 20 ноември 2019

Двама души загинаха, падайки в дупка с вряла вода на пътя в Русия

Застреляха в гръб бургазлия до езерото Вая (обзор) Убитият бил криминално проявен

Украйна ще строи град на Луната

Маргарита Петкова на бис!

„Марги, следващия път искаме зала 1 на НДК!… Не, зала „Армеец”, „Искаме още, няма да си тръгваме…” – такива възгласи се чуваха в претъпкания Чешки център в София, който се оказа маломерен за стотиците почитатели на поетесата Маргарита Петкова, дошли от цялата страна за нейния 60-ти рожден ден. Нетърпеливите читатели разграбиха нейното най-ново изящно томче „Болката отляво” (ИК „Персей”) и я затрупаха с подаръци и цветя още преди началото на рецитала ѝ.

Повече от половин час издателят Пламен Тотев не можеше да успокои любителите на автографи, обградили поетесата, за да даде старт на вечерта. Той припомни, че вече 12 години излиза поредицата от луксозни томчета, посветени на българската и световната любовна лирика. Книгата на Маргарита Петкова е антологична, с нейните най-известни любовни стихове, много от които са популярни песни, изпълнявани от Богдана Карадочева. Съдържа и четири съвсем нови стихотворения.

Но кой е прословутият Иван от шлагера „Иване, Иване…”, на кого са посветени и други емблематични творби на Марги, откъде се спуска вдъхновението – на всички тези въпроси издателят е търсил отговори от поетесата. „Тази книга Пламен я направи зад гърба ми, като в един момент започна да ме разпитва. Но аз не съм и имала намерение да съобщя имената, номера на обувките или личните карти на мъжете в моя живот… Болката отляво никога не отминава, но точно това ни държи живи – от мъка или от радост, болката е важна”, призна Маргарита Петкова. Под нестихващи аплодисменти авторският рецитал включваше над 10 творби, а публиката рецитираше с авторката:

„Жената на 60 те предизвиква –

не става да я вържеш със въже.

Дори край печката – си тананика:

„Мъже и вино! Вино и мъже!”

„Ние с Марги се познаваме от около 30-годишни и аз много се радвам, че доживях до днес, когато и тя е на 30 по две. Много я обичам, тя е безкрайно талантлива, искрена, чувствителна… Тя цялата е една болка отляво”, каза Богдана Карадочева.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.