Борисов: Блокирането на границата е геноцид към нашите хора

Това е геноцид към нашите хора. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на парламентарен контрол в Народното събрание в отговор на въпрос свързан с блокада на българо-гръцката граница.
„Ако някой счита, че може да ми даде съвет, съм готов да ги изслушам;, каза премиерът. Той обясни, че е говорил с гръцкия премиер, с гръцката опозицията, с председателя на ЕК и с еврокомисарите.
“Единственото, което получавам като отговор, е - нямаме контрол над тях. Всеки ден пишем писма от външно министерство, подписани от външния министър. Безобразие е и нямам друга квалификация за действията по нашата граница”, заяви още Борисов.

„Всички форми на дипломация на министри, на политици, на полицейски началници, на молби на каквото щете сме го изчерпали. Вчера с това, че те се дърпат, че за да минат бежанците и след това затварят границата и пътя за нашия транспорт няма логично обяснение”, каза министър-председателят.
По думите му официалните власти в Гърция са казвали, че нямат контрол над ситуацията. ЕК казва, че това е между две държави проблем, ние какво да направим, каза още той. Безобразието продължава и са нарушени всички европейски принципи, заяви още премиерът. Вече дори няма на кого да се обадиш. На всички съм се обадил 5- 6 пъти, на всички сме се обадили, молили, снимки, материали, записи, ципури, танци всичко, каквото може, сме го изказали и колегата казва, всичко, което сме могли, сме го направили. Викам, вкарайте си полицейските сили, направете кордон да минават хората. Това е геноцид към нашите хора. Съжалявам, че отговорът ми е такъв, но се чувствам в безизходица, коментира премиерът Борисов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес