Прокуратурата и МВР започват проверки на охранителните фирми след побоя на Околовръстното шосе

Прокуратурата и МВР започват проверки на охранителните фирми след бруталния побой на Околовръстното шосе в София. Това е една от мерките, които набелязаха главният секретар на МВР Георги Костов, директорът на “Охранителна полиция“  Тодор Гребенаров и главният прокурор Сотир Цацаров за затягане на контрола за опазване на обществения ред и осъществяването на охранителната дейност в страната. 

Разпоредени са проверка на служебно притежаваните оръжия на охранителните фирми, спазва ли се закона по отношение на носене и притежаване на огнестрелни оръжия, както и проверка на дейността на търговци, осъществяващи дейност по Закона за частната охранителна дейност, обясни Сотир Цацаров. Сред предложените мерки за опазване на обществения ред е да се въведе и строг режим на колите с лична охрана и ескорта.

Главният прокурор припомни, че Ториното, чиито охранители са обвиняемите в хулиганство след инцидента, е обвиняем по две дела за участие в организирана престъпна група за разпространение на наркотици.

"Нашата реакция винаги е последваща. За съжаление тази последваща реакция, освен всичко друго не е и системна", допълни главният прокурор. По думите му, реакцията на държавните органи е винаги по конкретен повод, който във всички случаи не е добър и става обществено достояние благодарение на медиите.

"Трябва да се търсят системни решения и подходът като цяло да бъде променен", заяви Сотир Цацаров, предаде "Фокус".

Сред обсъжданите мерки, които трябва да спрат Друга мярка е да се въведе строг режим на колите с лична охрана и ескорта. Проблемът бил в нелегалната охранителна дейност, тъй като стана ясно, че биячите от Околовръсното са работили без договор.

"Практиката кортежи да стоят пред дискотеки и други места, на които се събират много хора, трябва да бъде прекратена", отбеляза още Цацаров.

Костов и Цацаров предвиждат мярка по регистриране на всички съпровождащи коли, както са регистрирани оръжията, с които разполагат охранителните фирми.

Както Труд писа, по-късно днес ще стане ясно дали четиримата обвиняеми ще останат за постоянно в затвора, като ги грози опасност от 5-годишна присъда за хулиганство и от 2 до 10 години за нанесените телесни повреди.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право