Горанов може да освободи синдиците на КТБ заради гафа със списъците

До края на деня ще реша дали ще предложа на Фонда за гарантиране на влоговете да се освободят синдиците по несъстоятелността на КТБ. Това каза пред журналисти министърът на финансите Владислав Горанов.

Той поясни, че законът дава възможност на министъра на финансите да предложи на управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете, освобождаването на синдиците, но фондът е този, който трябва да вземе окончателното решение.

Горанов уточни, че неговото решение ще бъде продиктувано от анализ на фактическата обстановка свързана с тяхната дейност и най-вече провокирана от нелепата грешка, която е възбудила дебат за достоверността на данните. Министър Горанов уточни, че има предвид грешката, която се е получила със списъците за политическите партии.

Докладът за КТБ струва около 800 хиляди евро, съобщи още финансовият министър.
На въпрос дали е струвал 20 млн. докладът за КТБ на „Аликс Партнърс“, Горанов бе категоричен, че се вади спекулативна информация. „Не знам каква цел има тя. Докладът струва под 1 млн. евро, около 800 хиляди евро. За доклада настояваха политиците. Той бе възложен със задание в Закона за банковата несъстоятелност. Общественият интерес го изисква и в този смисъл е оправдан“, заяви той. Във връзка с публикуването на доклада за КТБ, Горанов посочи, че ако е необходимо информацията да бъде публична, най-лесно може да се случи със законодателна инициатива.

„Трябва да имаме предвид, че говорим за частно-правни отношения между синдиците на банка в несъстоятелност и международна компания. Предметът и обхватът на договора значително надхвърля заданието, което народните представители вписаха в Закона за банковата несъстоятелност. Докладът беше коментиран многократно от много от тези, които са се запознали с него. Надявам се да има възможност всички депутати да се запознаят с него“, добави той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес