Палестина обвини Израел за смърт в посолството в София (обзор)

Посланикът у нас и групировки в Палестина обвиниха Израел за смъртта на палестинец в двора на посолството в София. Международният сблъсък на наш терен стана само ден след официалното посещение на премиера Бойко Борисов в Израел, при което той се е срещнал и с президента, и с премиера на Палестина.

Към 7,30 ч сутринта вчера Омар Зайед (51 г.), активист на левия Народен фронт за освобождение на Палестина (НФОП), бил открит в безсъзание от служител, идващ на работа. Омар лежал на бетонната площадка в задния двор. Той живеел в таванска стая на третия етаж, чийто прозорец зеел отворен. Бил още жив, когато пристигнал екип на Бърза помощ, но починал в ръцете на медиците. Имал черепно-мозъчна травма и счупвания, но не били забелязани рани от куршум или нож.

Версиите на разследващите са две - че се е хвърлил сам от третия етаж, или че е бил бутнат. Точните причини за смъртта му ще станат ясни след аутопсията.

Омар Зайед се криел в палестинското посолство от средата на декември м.г. Оттогава прокуратурата и МВР са започнали да го издирват по искане на израелските власти. Той е трябвало да бъде арестуван и екстрадицията да се решава от съда. Според съпругата му Омар потърсили убежище, защото „бил заплашван”.
Палестинското посолство няма охрана, нито камери. Служителите твърдят, че са искали охрана от Външно министерство, но им било отказано с мотива, че през последните 20 години мисията не е била застрашавана.
По неофициални данни Омар и у нас продължавал да работи активно за НФОП. Вчера от организацията обявиха, че държат отговорни за смъртта му израелското разузнаване Мосад. Обвиняват палестинското посолство, защото не го е защитило, както и българските власти, които са го издирвали.

От външното министерство на Израел отрекоха обвиненията и заявиха, че са научили за случая от медиите. Израелското обществено радио цитира "източник от служба по сигурността", че "Израел няма интерес да удря възрастен терорист, особено ако това създава опасност и изисква ресурси".

Премиерът Бойко Борисов: Питаха за екстрадицията му

Въпросът с екстрадицията на Омар Зайед е бил повдигнат при посещението на премиера Бойко Борисов в Палестина и Израел.
„И на двете страни сме им казали, че само по официален ред, а те са ни задали през прокуратурата искане и съдът, трябваше да реши неговото екстрадиране. И на двете страни сме им казали, че България е правова държава и се действа само по закон", коментира вчера Борисов.

Жертвата Омар Зайед от 22 г. живее в България

Палестинецът Омар Зайед живее в България от края на 1993 г., има 3 деца, които са родени в София. Има семеен бизнес - държи магазин на Женския пазар, а фамилията живее в столичния квартал „Банишора”. Съпругата му е получила българско гражданство, но Омар - не, въпреки че на два пъти е подавал искания. През 2012 г. му е даден статут на временно пребиваващ в страната. Това разказаха вчера сънародници на загиналия.

Омар е родом от град Дженин на Западния бряг на река Йордан. През ноември 1986 г. израелските власти залавят 22-годишния Омар заедно с брат му Хамза и техния приятел Самер Махрум. Тримата са членове на Народния фронт за освобождение на Палестина и са обвинени за убийството на израелския военен Елияху Амеди и получават доживотни присъди от съда в Йерусалим. Наказанията им влизат в сила само след месец - на 23 декември 1986 г.

През април 1990 г. заради заболяване Омар е откаран от затвора „Аялон” в болница във Витлеем. Оттам успява да избяга на 21 май 1990 г. и минава нелегално в Сирия.

„Той беше човек с голямо сърце и е помагал на всички араби в София, казаха негови сънародници.

Посланикът на Палестина: Това е убийство, резултат от израелската окупация

„Омар е един от палестинските борци, който е водил съпротива срещу окупацията и е изпълнил дълга си към своята земя и народ. Неговото убийство е резултат на това, че израелската окупация продължи да го преследва. До този момент ние смятаме, че онези, които продължаваха да го преследват, са извършили нещо срещу него.” Това заяви вчера палестинският посланик в София Ахмед ал Мадбух.

Днес дипломатът очаква да пристигне специалната комисия, назначена за разследване на случая от президента на Палестина Махмуд Абас. „Комисията ще работи с българските си колеги. Очакваме резултатите от следствието и аутопсията, за да разберем какво се е случило”, добави Ахмед ал Мадбух.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право