Разкриха две лаборатории за производство на синтетични наркотици в домашни условия (СНИМКИ)

Мъж и жена са пострадали при катастрофа на автомагистрала „Тракия“ край Пловдив

КАТ извършва засилени проверки на тирове и автобуси

Задържаните за убийството в Костенец са мъж на 18 и жена на 24 години

Трима подпалвачи хвърлени в ареста

Условна присъда и глоба от 600 лева за собственик на питбул, нахапал създателка на хор в Търново Драмата се разигра на 1 март тази година в старата столица

Сирийската армия придвижва части към границата с Турция

Двама британци са били пребити в центъра на София

Вижте отблизо дома на Никол Шерцингер (ВИДЕО)

Моторист загина при катастрофа в центъра на Варна

Собственик на питбул го насъска срещу баща и син Преди това нападнал с нож младия мъж

Пожарникари и спасители извадиха мъж, паднал във водопад в Беласица

Жертвите на тайфуна „Хагибис“ станаха 35

Мегз проговори за измамата с джипа (ВИДЕО)

Вина от Грузия и Армения идват за пръв път у нас на „Винария 2017“

Вина от Грузия и Армения се очаква да се борят за пръв път за „Златните ритони“ и медали на международната изложба „Винария 2017“ в Пловдив. Новината изскочи покрай майсторския клас с дегустации на селекция от местни казказки сортове, проведен на „Винария 2016“ от магистъра по технология на виното Николета Дикова, която работи в тясно партньорство с винопроизводители от Грузия и Армения. Еноложката представи 4 сорта кавказки вина, отлежавали в „квеври“ (глинени амфори) и разказа за най-древния метод за правене на вино, практикуван от 8000 години в Кавказкия регион – винифициране в глинени съдове, заровени в земята.

Амфорите се запечатват, след което над тях се поставя слой глина и пръст, а над земята се отбелязват с кръст. Напролет се разравят от земята и виното „възкръсва“, следвайки природните ритми. Това символизира събуждането за нов живот. Квеврите обикновено са с вместимост 1500 и 2000 литра, но достигат и до 5000 литра. За съжаление майсторите, които ги произвеждат са малко, но се наблюдава тенденция за завръщане към корените и древните традиции, тъй като методът на винификация „квеври“ е под егидата на ЮНЕСКО.

Николета Дикова представи продукти от изба „Кареба“, която произвежда традиционни сортове от най-важните винени райони – Кахети и Имерети. В Грузия се отглеждат 525 местни сорта вино, като се смята, че началото на световното лозарство и винопроизводство е започнало именно там. Един от белите сортове е „Крахуна“, който е традиционен за Западна Грузия. Виното от сорта „Цуликури“ е с аромат на сушена кайсия, дава добри резултати за шампанизиране и е подходящ за дълго отлежаване.

Сред традиционните сортове е и „Ркацители“, което се произвежда в най-известния винарски регион на Грузия Кахети. Вината са изключително комплексни, с ясно изразена танинова структура и характерни аромати на стафиди, сушени кайсии и екзотични подправки като джинджифил и куркума. „В Източна Грузия е традиция да се винифицира с чепката“, допълни еноложката Николета Дикова.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.