Георги Вълев от „Килърите“: Властта и бизнесът убиха Петър Христов

Дете е със счупен крак в болница, след като е блъснато на пешеходна пътека във Варна

Премиерът Бойко Борисов обсъди темата за единния цифров пазар с министър-председателя на Люксембург Ксавие Бетел

Удължиха извънредното положение в Турция с още три месеца

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в петък, 19 януари 2018

Отвод на съдията по делото Мартин Петров – „УниКредит Булбанк” Бивша служителка на трезора обявена за национално издирване

Цветан Цветанов проведе серия от работни срещи в Лондон

Германия задмина САЩ като световен лидер Рекордно ниско доверие към Съединените щати, изпреварва ги и Китай

Екатерина Захариева: Договорът за добросъседство с Македония няма да остане само на хартия

Турция търси руска подкрепа за щурм в Сирия САЩ отричат за новата “сирийска армия”

500 милиона лева търсят общините за туризъм Най-скъпият проект в картата на ресорното министерство е на община Челопеч за Моторспорт парк на стойност 120 млн. евро

Влак блъсна изоставена каруца в Казанлък, спряно е жп движението между София и Бургас 

Румен Порожанов: България притежава значителен потенциал за производство на качествена продукция

Божидар Данев, председател на АОБР, пред “Труд”: Зелените блокират инвестиции и работни места Когато икономиката не се развива, няма работа и увеличение на доходите

Кремъл: Новият закон за суверенитета на Киев се равнява на подготовка за война

Вина от Грузия и Армения идват за пръв път у нас на „Винария 2017“

Вина от Грузия и Армения се очаква да се борят за пръв път за „Златните ритони“ и медали на международната изложба „Винария 2017“ в Пловдив. Новината изскочи покрай майсторския клас с дегустации на селекция от местни казказки сортове, проведен на „Винария 2016“ от магистъра по технология на виното Николета Дикова, която работи в тясно партньорство с винопроизводители от Грузия и Армения. Еноложката представи 4 сорта кавказки вина, отлежавали в „квеври“ (глинени амфори) и разказа за най-древния метод за правене на вино, практикуван от 8000 години в Кавказкия регион – винифициране в глинени съдове, заровени в земята.

Амфорите се запечатват, след което над тях се поставя слой глина и пръст, а над земята се отбелязват с кръст. Напролет се разравят от земята и виното „възкръсва“, следвайки природните ритми. Това символизира събуждането за нов живот. Квеврите обикновено са с вместимост 1500 и 2000 литра, но достигат и до 5000 литра. За съжаление майсторите, които ги произвеждат са малко, но се наблюдава тенденция за завръщане към корените и древните традиции, тъй като методът на винификация „квеври“ е под егидата на ЮНЕСКО.

Николета Дикова представи продукти от изба „Кареба“, която произвежда традиционни сортове от най-важните винени райони – Кахети и Имерети. В Грузия се отглеждат 525 местни сорта вино, като се смята, че началото на световното лозарство и винопроизводство е започнало именно там. Един от белите сортове е „Крахуна“, който е традиционен за Западна Грузия. Виното от сорта „Цуликури“ е с аромат на сушена кайсия, дава добри резултати за шампанизиране и е подходящ за дълго отлежаване.

Сред традиционните сортове е и „Ркацители“, което се произвежда в най-известния винарски регион на Грузия Кахети. Вината са изключително комплексни, с ясно изразена танинова структура и характерни аромати на стафиди, сушени кайсии и екзотични подправки като джинджифил и куркума. „В Източна Грузия е традиция да се винифицира с чепката“, допълни еноложката Николета Дикова.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.