Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов: При мобилизация сегашните младежи ще са пушечно месо

„Проблемът е, че ако се наложи да се защитава България, сегашните младежи на практика ще бъдат пратени на фронта като пушечно месо и ще бъдат избити. Те имат представа за войната само от холивудските филми. Обучението на един човек, за да изпълнява военни задължения, е между 3 и 4 месеца”, заяви в студиото на бТВ лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. Той и независимият депутат Велизар Енчев коментираха идеята за връщане на задължителната казарма.

„В член 59 алинея първа на конституцията е записано – защитата на отечеството е дълг на всеки българин. Обучението се урежда със закон. Когато казармата отпадна светът беше друг, сега е съвсем променен. НАТО вече не е фактор, който решава световната политика, има сблъсъци в Близкия изток, изострени отношения между САЩ и Русия. Виждате какви съседи имаме – Турция, която има неоосманистки амбиции”, обясни Каракачанов.

„Задължителна военна служба – категорично не, задължително военно обучение – да. Връщането на казармата е промяна на обществения договор. За да се върне, трябва да има референдум. Около 1.5 милиарда лева трябва да се намерят, за да се възстанови инфраструктурата на военните. Трябва да се върне военното обучение в училищата и в университетите. В първия вариант ще се дава обща военна подготовка, а във ВУЗ-овете – специална”, каза Велизар Енчев.

В същото време пред Нова телевизия темата коментира и военният министър Николай Ненчев.

"Дискутираме в рамките на министерството. В качеството и позицията, в която съм, не бих могъл да не разсъждавам сериозно. Аз съм „за” България да запази професионалната си армия. Дебатът за връщането на казармата ще раздели нацията, заяви Ненчев.

Той попита и какво ще стане с българите в чужбина, които ще се окажат в положение да се връщат, за да отбият редовната си военна служба.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика