Трима контузени в „Игри на волята“ Славяни отново ще спят в лукс

Фейсбук с нови правила за сигурност за предстоящите президентски избори в САЩ

Путин предлага помощ на Африка без условия

Еди Рама отхвърли искането на опозицията за оставка

Нетаняху върна мандата за съставяне на правителство

Испанската полиция разби банда обирджии, ограбвали домове на футболисти

Руски хакери се маскирали като ирански Атакувани били поне 35 държави, като в 20 нападенията били успешни

Христо Иванов и Атанас Атанасов приемат гаврата на Тома Белев с еврейския народ Лидерите на „Демократична България“ не искат да вземат мерки срещу кандидата им за общински съветник в София

„Пепел от рози“ получи френска награда

Протест пред френското посолство у нас в подкрепа на Северна Македония за ЕС

Вдигат заплатите с ускорени темпове

Колко месеца имам право на обезщетение като безработен

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 22 октомври 2019

Трус от 2,6 по Рихтер в района на Доспат

Свинското поскъпна с 45% за година Цената му е рекордна за последните 5 години

Избраха заместник- ректори на Стопанската академия в Свищов

Академичният съвет на Стопанската академия „Димитър А. Ценов” в Свищов избра с тайно гласуване заместник-ректорите за мандат 2016-2020 г. На проведеното първо заседание на новоизбрания управленски орган на висшето училище, ректорът доц. д-р Иван Марчевски предложи броя на своите заместници и номинира конкретни преподаватели.

Проф. д-р Марияна Божинова, която беше назначена за временен ръководител на ВУЗ-а със заповед на министъра на образованието, бе избрана от Академичния съвет за зам.-ректор по „Учебна дейност”. Тя ще отговаря за обучението на студентите в бакалавърските и магистърските специалности.

Ресорът „Управление на качеството и развитие на академичния състав” е поверен на проф. д-р Георги Иванов. В неговите отговорности попада и разработването на учебната документация и вътрешната нормативна база. Към момента проф. Иванов е ръководител на катедра „Контрол и анализ на стопанската дейност”.

Зам.-ректор по „Научноизследователска и проектна дейност” ще бъде доц. д-р Тодор Кръстевич, който към момента е ръководител катедра „Маркетинг”. В неговия ресор ще бъдат Институтът за научни изследвания, научните издания и участието на Академията в национални и международни проекти.

За зам.-ректор по „Студентска политика и институционални комуникации” бе избран доц. д-р Николай Нинов, директор на Академичния център за кариерно консултиране и връзки с обществеността. Ресорът на доц. Нинов обхваща приема на студенти, подпомагането им като кариерно консултиране, социално-битовите въпроси и алумни общността на Стопанска академия. Четиримата зам.-ректори встъпиха в длъжност веднага след избирането им вчера.

С няколко свои решения, още на първото си заседание Академичният съвет направи и първите стъпки към промени, заложени в управленската програма на ректора за мандат 2016-2020 г.

Членовете на Съвета гласуваха редуциране на възнагражденията на ректора, неговите заместници и на деканите на четирите факултета. С това решение ще бъдат намалени средствата за възнаграждения не само на ръководството, но и за допълнително възложена работа. Както обяви още в предизборната си платформа доц. Марчевски, избраните на тези длъжности „ще работят повече, а ще получават по-малко”, защото според него тази работа изисква практически повече отдаденост, а не финансова мотивация.

Взето беше решение за закриване на Академичната експертна комисия, която при съществуването й можеше да бъде използвана като инструмент за намеса в процедурите по академично израстване на преподавателите.

Членовете на Академичния съвет приеха отчета за изпълнението на бюджета за 2015 г. и гласуваха Бюджет 2016. Според финансовия директор проф. д-р Георги Баташки, новият бюджет е така разчетен, че да няма притеснения за финансовото състояние на Стопанска академия. Той увери членовете на Съвета, че не съществува и най-малкото съмнение за запазване на настоящите работни места и текущите възнаграждения за работещите в Академията.

Сред точките в дневния ред на заседанието бяха още проекто-бюджета на Студентски съвет, план-приема за следващата учебна 2016/2017 година, таксите за кандидатстване и обучение. С други свои решения, Академичният съвет отмени нормативни документи, касаещи статута на бившите ректори и почетните професори на Свищовското висше училище, по силата на които те получаваха допълнителни привилегии и възнаграждения в разрез с академичните принципи и морал. Тези решения бяха гласувани по предложение на ректора доц. Марчевски, което бе поредно доказателство за устояване на вижданията му, заявени още в началото на предизборната кампания.

По-голямата част от решенията бяха взети с абсолютно мнозинство от членовете на Академичния съвет след широко обсъждане, като в дебатите активно се включиха и представителите на студентите и докторантите. След провеждане на първото заседание на Академичния съвет и избора на зам.-ректори, предстои избор на ръководните органи на факултетно и на катедрено ниво. На съответни заседания ще бъдат избрани декани на четирите факултета, а след това и ръководители на катедрите.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.