Разследват за картел с цените на млякото

Министерството на земеделието е инициирало проверка за евентуален картел в млечния сектор, съобщи министърът на земеделието Десислава Танева.

Съмненията на животновъдите са, че мандрите изкуствено свалят изкупните цени на суровина. Проверки за картел трябва да се направят и в други сектори, каза Михаил Михайлов от Съюза на говедовъдите: „В момента изкупните цени на млякото в Южна България се движат в рамките средно между 60-62 стотинки, в Северна България са някъде около 50-55 стотинки. Това не са нормални цени, защото последните изследвания, които бяха направени показват, че себестойността на млякото е 65 стотинки. Министерството на земеделието е инициирало проверка за картелно споразумение. Приветстваме такива проверки и те не би трябвало да бъдат само за мандрите, а трябва да се поемат подред и фуражни заводи, и фирми, които внасят консумативи за животновъдството, колкото за картел, никой не може да каже има ли, няма ли, но като се направят проверки на всякакво ниво, може да се окаже, че има и такова нещо".

Разговорите и преговорите за бюджетите относно подпомагането с европейски средства за периода 2014-2020 г. са приключени. Това няма как да се договаря отново, предвид почти 2-годишния дебат относно договорянето на бюджетите за подпомагане по линия на общата селскостопанска политика за държавите-членки, каза още Танева.

Относно загубите от европейските санкции и ограниченията в износа на селскостопанска продукция, министър Танева заяви, че са се отразили лошо върху българското земеделие: „От началото на руското ембарго през август 2014 г. до януари 2016 г. българското земеделие по отделни сектори е загубило близо 300 милиона лева приходи. Тези приходи са загубени не толкова от директен пазар, който в годишен пазар се оценява около 20 милиона. Загубено е вследствие на намалението на цените на ембарговите стоки за руския пазар, наложени спрямо ЕС. Интересът на България е по-възможно най-бърз начин да се възстановят традиционни отношения и пазари. България обаче сама извън обхвата на общността няма как да го направи да се случи или да ѝ повлияе".

Коментари

Задължително поле