Четирима души от МГЕРБ - Велико Търново представиха областта на национален форум

Четирима членове на областната структура на МГЕРБ – В. Търново участват в VII-ия Зимен университет на МГЕРБ, който се провежда през почивните дни в Сандански, информираха от партията. Сред 150-те участници от цялата страна са Станислава Стоянова, която е член на НИС на МГЕРБ и Георги Недев – областен младежки координатор, както и великотърновският общински съветник Жельо Желев и Таня Стефанова от МГЕРБ - Павликени.

Форумът бе открит от председателя на Парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов. Дискусии бяха водени от председателя на 43-тото НС Цецка Цачева, министъра на земеделието и храните Десислава Танева, председателя на парламентарната Комисия по външна политика, евродепутати, народни представители и кметовете на Благоевград и Сандански. Обсъдени бяха теми, свързани с предизвикателствата пред местното и държавното управление и секторните политики на партията, а също предстоящи инициативи. Разисквана бе и българската дипломация, в контекста на международната политическа обстановка.

Форума уважи председателят на ГЕРБ Бойко Борисов, който коментира всички актуални въпроси. Той заяви пред младежите от ГЕРБ, че могат да ходят с високо вдигната глава, защото могат да бъдат горди със своята партия. „Нямаме претенции, че всяко едно решение е възможно най-доброто и сме безгрешни. Знаете колко трудно направихме правителство.

Виждате в момента в какви тежки отношения са самите партньорски организации в правителството. Има тежки сътресения в Реформаторския блок, самите те не си говорят помежду си. Вътрешнопартийните им проблеми ги прехвърлят и на правителството. Не е работа на ГЕРБ да ги арбитрираме“, категоричен бе председателят на ГЕРБ. Бойко Борисов обясни, че с Цветанов са се опитали да търсят баланс в правителството и в парламента, за да има стабилност, за да приключи финансовата година. „Над 7 млн. лв. живи пари сме разплатили на български фирми, благодарение на европейско финансиране. 3 милиарда са повече спестяванията в банките. Над 2,7 млрд. лв. сме събрали повече от контрабанда. Имаме 350 милиона повече събрани към февруари от миналата година. За Коледа и Великден сме дали над 200 млн. за нашите пенсионери, събрани от контрабандистите. Магистралите не бяха ремонтирани откакто са построени. Мостовете щяха да паднат – 100 милиона отидоха там. Ние инвестирахме в екологията, в земеделието, в общините“, каза още премиерът.

Бойко Борисов посочи, че ГЕРБ умишлено е тласкана към зависимост. „Ако беше пропаднал изборът на Кунева, тя щеше да си подаде оставката и да падне правителството. РБ осигуриха 13 гласа – не знам друга партия с 13 гласа да има 7 министри и хора в над 20 агенции и във всички бордове на държавни фирми. В каква друга форма на управление Реформаторският блок щяха да имат тази власт, която имат днес“, попита премиерът. Борисов заяви, че се надява Николай Ненчев да подпише споразумението между РБ и ГЕРБ. „Много е смешно. Това е все едно Цветанов да остане в опозиция на кабинета, а аз да съм премиер. Радан е в опозиция, а Москов – министър. Ненчев – шеф на военните сили, да го реши този парадокс, защото на мен ми омръзна. Всички закони на отбраната минаха – факт. Осигурих финансиране за всички проекти, които имаше в Министерство на отбраната. Проблем на РБ бил, че Корман Исмаилов и Касим Дал имали проблем с него – тогава да си го решават вътрешно. Надявам се да престанат, защото не можем да обясним на обществото това, което правят“, подчерта Бойко Борисов.

По отношение на спираните обществени поръчки, министър-председателят обясни, че няма как държавата да не се намеси в момент, в който нещо не е направено както трябва. „Не водя война срещу никого - нито срещу едрия бизнес, нито срещу определени хора. Държим си на принципите, върховенството на закона да е над всичко. Ние не се борим нито срещу Пеевски, нито срещу Златев, нито срещу когото и да било. Всички трябва да знаят, че когато една фирма се яви на конкурс, тя ще спечели, само ако е най-добрата. Изпратил съм инспекторатите да проверят всички детайли. Имаме нов Закон за обществените поръчки– ще бъдат направени чисто, видимо, за да видят всички това, което правят Общините. На няколко пъти РБ ни поставиха умишлено в ситуации, в които да изглеждаме зависими. Не влизат в пленарна зала, не ни подкрепят, а когато някой друг ни подкрепи йезуитски обвързват тази подкрепа с обществените поръчки. Те целите в бяло, ние – в черно. Стабилността е важна, но по-важна е стабилността на партията и нашия морал“, категорично заяви Борисов.

Председателят на ГЕРБ посочи, че ако РБ искат да управляват с ГЕРБ, трябва да управляват на базата на техния собствен ресурс. „Ако си мислят, че ще си правят президентската предизборна кампания и ние ще сме боксовата круша, това няма да стане. От доклада на КТБ се вижда колко добре са си работили, а сега се джафкат. Само ние от ГЕРБ нямаме сметки в КТБ“, каза Бойко Борисов. Той изрази убеденост, че Комисията за конфискация на имуществото също ще предприеме съответните действия около КТБ. „Можете да бъдете абсолютно уверени, че нямаме зависимости. Опитвали сме се да излезем от хватката на РБ, които си градят президентската кампания на морални стожери в обществото, каквито не са. Ако преди година и половина имах такива илюзии, сега нямам. Видях им и административния капацитет, и всичко друго. Вече 16 години се занимавам с това, няма по-скъпо от името - моето, на колегите, на ГЕРБ. Получаваме изключителна подкрепа от всички. И никое посолство, никой не ни командва, както казва ген. Атанасов, той нали знае всичко“, коментира премиерът.

„С близо 3 млрд. сме ощетили контрабандистите на цигари, меса, горива, захарни изделия. КЗК нямаше да набере тази смелост, ако не усещаше волята на правителството. Ако правителството не беше пратило докладите в КЗК, какво значение има, че Мартин Димитров бил казал нещо. Има голяма разлика да кажеш и да направиш нещо“, категоричен бе Борисов.Бойко Борисов каза, че разчита много на Антикорупционния закон. „Мисля, че ще направим един работещ орган, но е нужно обсъждане, за да приемем закона единодушно, начело с депутатите от ГЕРБ. Законът за съдебната власт е готов, надявам се скоро да влезе в Народното събрание. Заедно с целия пакет от закони в тази сфера ще се даде възможност да се допълни доброто, направено с промените в Конституцията. Дайте 6 месеца срок – ще видите, че това, което правим, ще даде резултат. Готвя се за война, ние вече сме във война. Най-важното е да бъдеш в мир със себе си и с партията си“, подчерта той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони