След спецакция: Затвориха бензиностанции в Харманли, София, Бургас, Варна и Плевен за некачествено гориво

Бензиностанции в Харманли, София, Бургас, Варна и Плевен са запечатани заради продажба на некачествено гориво след спецакция за противодействие на контрабандата на звено в ГДБОП, съобщиха от МВР.
До момента са спрени от продажба близо 29 000 л гориво.
Констатирани са устройства, за които се предполага, че се използват за манипулиране на данните, подавани към НАП. Съвместните действия се осъществяват под надзора на прокуратурата.
Специализираната операция се провежда на територията на столицата и още 15 областни града - Перник, Варна, Бургас, Пловдив, Русе, Плевен, Враца, Монтана, Стара Загора, Габрово, Сливен, Добрич, Разград, Пазарджик и Хасково.

Действията, които продължават и в момента, са стартирали на 26 февруари и се реализират в изпълнение на приоритетните дейности на Междуведомствения център в ГД „Борба с организираната престъпност“ за пресичане на престъпни практики, използвани от търговците при разпространението и търговията с течни горива (избягване плащането на ДДС и продажбата на гориво, което не отговаря на утвърдените стандарти). В операцията участват служители на Министерството на вътрешните работи и външни държавни органи - Националната агенция за приходите, Агенция „Митници“, Държавната агенция за метрологичен и технически надзор и Държавна агенция „Национална сигурност“. Организацията, ръководството и координацията на операцията се осъществява от Центъра, действията се реализират под надзора на Прокуратурата на Република България.
Извършен е предварителен селективен подбор на фирми и търговски обекти, осъществяващи разпространение и търговия с течни горива, като на база на анализа са определени за проверка 50 бензиностанции и газстанции на територията на страната.

Сформирани са съвместни екипи за извършване на проверките, в които са включени представители на ГД „Национална полиция“, областните дирекции на МВР и външните контролни органи.
Най-често констатираните нарушения са свързани с установени разлика в касовата наличност, неработещ нивомер и електронна система фискална памет (ЕСФП), за която се предполага, че се използва за манипулиране на данните, подавани към НАП.

От извършените до момента лабораторни анализи на взетите проби за качеството на продаваните горива в проверяваните обекти са установени бензиностанции в градовете Харманли, София, Бургас, Варна и Плевен, които продават некачествено гориво. Продължава анализът на останалите взети проби. Обектите, в които са направени тези констатации, са запечатани и дейността им е преустановена. Предприети са действия по изтегляне на некачественото гориво от търговската мрежа – до момента общо са спрени от разпространение 17 000 литра, от които 8300 л гориво за дизелови двигатели и 8700 л автомобилен бензин.
Други два обекта са затворени поради липса на Декларация за съответствие и проследимост.

Спрени от разпространение поради установени документални нарушения са 11 700 литра гориво за дизелови двигатели.
Сред негативните констатации в хода на проверките е използването на нивомерни измервателни системи (НИС) без валидни контролни знаци от метрологичен контрол - установени са 13 такива случая, както и четири случая, при които устройството мери в ущърб на клиента.

Сред най-драстичните нарушения е такова в Асеновград, където е била намерена допълнително монтирана цистерна в обекта, която липсва в схемата на бензиностанцията, но е свързана с нивомерна система. Констатирано е наличието на допълнителен електронен блок, свързан с електронна система фискална памет (ЕСФП), за който се предполага, че се използва за манипулиране на данните, подавани към НАП. Установено е наличие на приблизително 4000 литра гориво, за което не са представени документи и има разлика в отчета за наличното количество. Целият обект е запечатан и поставен под охрана до извършване на последващ контрол в присъствието на специалисти в областта на ЕСФП.

В обект в Харманли пък е установено, освен гориво с изключително лоши показатели, и нивомери, които мерят в ущърб на клиента. В бензиностанцията са констатирани нарушения и при предходни проверки. Подобна е ситуацията в обект на територията на столицата, който също е засичан в разпространение на некачествено гориво. На територията на Хасково, в обект, селектиран за проверка, е установено, че на адреса липсва бензиностанция, като същевременно по електронен път към НАП постъпват данни за реализирани обороти. Продължава изясняване на случая и предстои допълнителна проверка от НАП.

На бензиностанция във Враца е установено, че 1500 литра бензин се съхраняват в пластмасови съдове, от които с пистолет се зарежда в МПС. В обекта има монтирани две цистерни, които са свързани помежду си, но само на едната има монтирана НИС. Липсват схеми за обекти и документи за произход на горивата и за наличното количество.
Действията на проверяващите екипи продължават и към момента.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес