Детска килия за ученика, прострелял връстник заради момиче (обзор)

Деветокласникът Ивайло се хвалил с пистолета на чичо си, преди да стреля

Ивайло не каза, че съжалява пред съда.

Родителите на Ивайло дойдоха да подкрепят сина си в съдебната зала.

Стрелял два пъти пред приятел в дома си

Деветокласникът Ивайло Гаджов остава в килията за непълнолетни престъпници, защото е планирал да убие връстник и е опитал да го стори. Това реши вчера съдия Николай Младенов от Софийския градски съд.

На 26 февруари Ивайло простреля с бойния пистолет на чичо си 15-годишния Даниел Чавдаров. Макар да били приятели, двамата напоследък били в обтегнати отношения.

„Поводът било друго непълнолетно лице, по отношение на което двамата са имали някакви тийнейджърски емоции“, обясни прокурор Чавдар Пастованов.

Кое е момичето не е ясно. Но в съдебната зала се разбра, че преди да натисне спусъка, Ивайло изпратил снимка на оръжието на своя съученичка на име Даниела. Преди това пък в дома си Ивайло поканил приятеля си Георги и стрелял два пъти пред него.

Подготовката за убийството траела само няколко часа. След като се похвалил с пистолета, Ивайло отишъл на игрището срещу 26-о училище в столичния кв. „Княжево“.

Приближил се към децата, които били там, и извадил оръжието от джоба си. Насочил го към Даниел и натиснал спусъка. Оръжието обаче засякло. Тогава Ивайло отново опитал да стреля. Този път успял и куршумът пронизал момчето в корема. Даниел се свлякъл, облян в кръв, на земята. Но и това не спряло Ивайло. Той отново натиснал спусъка и произвел изстрел, който за щастие не успял да уцели момчето.

Тогава се намесили очевидци и обезвредили Ивайло. Така според съдия Младенов, до убийство не се стигнало по независещи от стрелеца причини.

Самият той в съда не каза нищо. Помоли само да не бъде задържан.

Съдия Николай Младенов:

Има дефицит на семейна среда

Въпреки настояването на защитата делото да бъде закрито съдия Николай Младенов го гледа публично заради „дефицита на семейна среда в обществото“. Той посочи, че образователната система няма „адекватна психологическа намеса“, която да предотвратява подобни инциденти. Спомена също, че медиите понякога изтъкват „неправилни социални модели“, които подрастващите възприемат като образци на подражание.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право