Вицепрезидентът Йотова: Ролята на Съда в Страсбург е динамична и продължава да нараства

Две вокални кралици на сцената на зала България

Министър Желязков: Практическите изпити за шофьори ще са в контролирана среда (СНИМКИ)

Усик прережда Кобрата за титлите

Пендаровски: В обединена Европа има място за всички, включително и за Македония Изпълнихме условията за започване на преговори, заяви президентът

Чуждите инвестиции са 603 млн. евро

Вицепремиерът Захариева пред ТАСС: Заинтересовани сме от равнопоставен и взаимноизгоден диалог с Русия

Боби Михайлов: Може би съм омръзнал на хората, не съм говорил с премиера

Ердоган: В Северна Сирия не се водят сражения

Борислав Михайлов на прощаване: Бях прекалено добър, сега ще ходя на риба "Повечето играчи от националния отбор не ги познавам като имена", призна доскорошният шеф на БФС

ЕС ще отговори на американските мита

Валентин Михов подаде оставка от БФС

Дипломати от Австрия обсъждаха сътрудничество с ръководството на ВТУ

Пускат нова банкнота от 50 лв. от 1 ноември

Разходите за пенсии с 290 млн. лв. повече през 2015 г.

Над 8,4 млрд. лв. са били разходите за пенсии през 2015 г. Това показва предварителният отчет на НОИ за изпълнението на бюджета на държавното обществено осигуряване през 2015 г. Средствата за пенсии са били с 52,5 млн. лв. над планираните. Основната причина за преразхода са решенията на правителството да даде добавки за Великден и за Коледа на възрастните с най-ниски пенсии. Бонусите са стрували 100 млн. лева.

В сравнение с 2014 г. разходите са се увеличили с 290,6 млн. лв. Увеличението се е случило на фона на намаляването на пенсионерите. Средномесечният им брой през миналата година е бил 2 177 176, или с 4180 по-малко в сравнение с 2014 г. НОИ обаче отчита рекорден брой нови пенсионери. През 2015 г. са се пенсионирали 107 663 души, или с 8284 повече спрямо предходната година. Според експертите броят им ще продължи да се увеличава заради възможността хората да се пенсионират при една година недостигаща възраст.

През м.г. средната пенсия е била 321,78 лв. – с 3,8% повече спрямо 2014 г. Реалното нарастване на парите за старост е било с 5% заради дефлацията.
За поредна година разходите за болнични са били повече от планираните. През 2015 г. плащането им е глътнало 403 млн. лв., или с 60 млн. лв. повече от предварителните очаквания.

За обезщетения за безработица са похарчени 339 млн. лв. – с 12,7 млн. лв. по-малко спрямо планираните. Понижението е заради по-малкото безработни, които са имали право на пари от НОИ. Спрямо 2014 г. броят им е намалял с над 15 000.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.