На 14 октомври 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за понеделник, 14.10.2019

Три пожара горят край хълма Трапезица в Търново

Отиде си Милчо Левиев – съвременният гений в джаза Легендарният музикант, аранжор и пианист донася световна слава на България

Турция засилва офанзивата в Сирия (ИНФОГРАФИКА)

Пол Маккартни често сънува Джон Ленън

Чакаме чернокопа да дойде от Румъния Морето край Варна е пълно със сафрид

Борисов: Борбата с тероризма и радикализма на Балканите и в Европа ще бъде основна тема по процеса „Акаба“

Ивайло Иванов: Убитата в „Младост” е разстреляна от свой познат

Българка има най-ниския глас на планетата Марияна Павлова отдавна мечтаела за рекорда

Генералният консул на България в Чикаго Иван Анчев: Задържан е убиецът на четиримата жертви

Частните уроци поскъпнаха двойно Над 2800 лева излиза подготовката на седмокласник

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 14 октомври 2019

Опозицията на Орбан се цели в Будапеща

EVN поиска по-скъп ток от юли

Електроразпределителното дружество EVN поиска по-скъп ток от юли. Това предвижда предложението на компанията, внесено днес в Комисията за енергийно и водно регулиране.
Според предложението стойността на фактурата на домакинство със средна месечна консумация от 200 кВтч. дневна енергия и 70 кВтч. нощна енергия, би се променила с 1,23 лв.

В случай, че КЕВР одобри предложението на EVN България от 1 юли 2016 г. дневната тарифа ще поскъпне с 2,3% – или от сегашните 0,17077 лв./кВтч. (без ДДС) ще стане на 0,17471 лв./кВтч. (без ДДС).
Повишение на нощната тарифа ще е с 3,5% – от сегашните 0,09699 лв./кВтч (без ДДС) на 0,10041 лв./кВтч. (без ДДС).

Съотнесено към месечната консумация на едно средно домакинство в Югоизточна България от 200 кВтч. дневна енергия и 70 кВтч. нощна енергия, стойността на месечната фактура на това домакинство би се променила с 1,23 лв. с включен 20% ДДС, т.е. от 49,13 лв. на 50,36 лв.

Калкулациите са направени при действащата средна цена от 106 лв за МВтч, (според решение на КЕВР Ц-35/ 01.11.2015 г.), на която ЕVN България Електроснабдяване продава енергията на своите битови клиенти. Така средната продажна цена за битови клиенти, с включени надбавки и цени за мрежови услуги, без включени разходи за балансиране, без акциз и без ДДС, която се формира в предложението за промяна от 01.07.2016 г. би се променила средно с 2,5%.

Предложението на енергодружеството идва на фона на прогнозите на шефа на КЕВР Иван Иванов за поевтиняване на тока от юли заради по-ниската цена на природния газ. За по-ниска цена на електроенергията заговори и министърът на енергетиката Теменужка Петкова. И двамата обаче не се ангажираха с колко ще бъде намалението от юли тази година.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.