Разбиха наркокартел в Шумен

Полицията в Шумен разби група, държала половината пазар на наркотици в областта. Трима разпространители са в ареста с постоянни мерки задържане под стража, а един -Свилен Дончев-Костура /38г./ е под домашен арест. Спасили го здравословното му състояние и бременната съпруга. Това съобщиха в понеделник от окръжната прокуратура в Шумен и уточниха, че става въпрос за наркокартел.

Както "Труд" писа, полицейската акция стартира в четвъртък вечерта при зрелищна акция на входа на болницата, където беше засечен автомобил "Опел Астра" и бяха арестувани трима - Васил Иванов /33 г./, Владимир Г. /24 г./ и Свилен-Костура. От возилото и при лични обиски са иззети 30 грама канабис, хапчета "екстази", както и плик с 30 грама бяло прахообразно вещество. Във Васил са намерени 980 евро и 200 лева.

Оказало се, че Васил е наел апартамент под наем, който бил ползван като депо за наркотици. Когато полицаите атакували входа на блока, през тераса бил хвърлен пакет с дрога. Долу имало друга група криминалисти, която очаквала точно такава реакция и поела "скъпия боклук". Вътре имало към 100 гр. амфетамин. Така бил установено точно от коя тераса и кой прави опит да се освободи от складираните наркотици. Това бил четвъртият арестуван Тихомир Делев /28 г./, който е открит в жилището.

Иззети са електронни везни, мобилни телефони. Групата е действала поне от няколко месеца и е имала доста широк спектър от потребители, сред които и ученици. Имали са твърдо установени цени и например доза амфетамин се е предлагала за 20 лв., каза прокурорът по случая Данаил Шостак.

Проучва се дали са предлагали от опасния "чай" за пушене. Разпитани са десетки потребители. Четиримата са обвинени за държане на високорискови вещества с цел разпространение. За трима обвинението е в условията на опасен рецидив.

Рекордьорът в групата е Васил, който е с 29 осъждания за измами, обсебвания, управление на кола в срока на наказание, документни престъпления. Владимир е с две наказания за кражби на вещи и части от коли. Свилен е осъждан 11 пъти за кражби, грабеж, хулиганство, нанасяне на телесна повреда, обсебване, незаконно притежаване на оръжие. Само Тихомир е с първо съприкосновение със закона.

Коментари

Задължително поле