Горят треви и храсти край Благоевград

Остават неясни причините за пожара, избухнал в столичен ресторант

Марсилия – входът на Прованс Пристанището, брулено от мистрала, е най-голямото във Франция

Австралийска авиокомпания извърши най-дългия директен пътнически полет

12-годишен велосипедист е със счупени нос и ръка, след като го блъсна кола в Разград

Стефка Стоева: ЦИК е готова за местните избори

Мошеници ползват името на депутат за измамни схеми за дърва за огрев

Бургаски рибари: След лефера, дойде барбун, паламудът тръгнал към нас (ВИДЕО)

Министър Горанов обсъди с Кристалина Георгиева глобалното икономическо развитие

Пасквил поруга Христо Ботев „Чий е Ботев?” води класацията на литературния позор

Бял дим за данъчните облекчения в Гърция, отменят ДДС за строителство

DBX захапва асфалта със силата на 550 коня Първият SUV на Aston Martin излиза с двигател V8 от Mercedes AMG

Александър Сано: Не очаквай от чашка 200 грама да извадиш литър

Джулиана Гани ще се снима гола и след раждането

Кунева получи мандат от партията си да подпише коалиционния анекс

Изпълнителният съвет на Движение „България на гражданите“ е дал мандат на председателя на партията Меглена Кунева да подпише анекса към коалиционното споразумение с ГЕРБ. В петък по време на парламентарния контрол премиерът Бойко Борисов пръв постави подписа си и връчи документа на вицепремиера Кунева

Позицията на ДБГ е станала ясна на вчерашното им заседание.

За анекса към коалиционното споразумение от ГЕРБ и РБ се говори още от края на миналата година.

В края на януари Петър Москов (министър на здравеопазването), Даниел Вълчев (ДБГ), Веселин Пенев (НПСД), Костадин Марков (СДС), Борислав Великов (БНД) и Пламен Кръстев (БЗНС) сформираха преговорен екип и почти всяка седмица обсъждат с преговарящия екип от ГЕРБ за това какви приоритети и какви срокове трябва за бъдат записани във въпросния меморандум. Все още обаче съществуват съмнения, че всички партии от РБ ще подпишат анекса.

„ДБГ застава зад изработения меморандум и го определя като важна крачка към по-голяма предвидимост и публичност на управлението“, обяви на пресконференция депутатът от РБ и заместник-председател на ДБГ Димитър Делчев.

Той припомни, че целта на анекса е да докаже общия стремеж на коалиционните партньори за провеждане на реформаторски политики в сферите на образованието, здравеопазването, енергетиката, съдебната реформа и за противодействие на корупцията; всичко това е приоритетно за ДБГ и делегатите гласуват пълно доверие на Кунева да го подпише.

„В меморандума са поети 40 конкретни ангажимента със срокове, като 23 от тях са за времето до септември, 7 до октомври и 10 до края на годината“, отчете реформаторът. Той обеща, че от партията на Кунева внимателно ще следят изпълнението на поетите ангажименти и ще следят изкъсо и министрите от РБ – Меглена Кунева, Петър Москов, Божидар Лукарски, Николай Ненчев.

През април ще се проведе политическа срещана управляващото мнозинство от ГЕРБ и РБ, организирана от ДГБ, на която ще се отчете направеното и ще се напише междинна оценка на изпълненето от меморандума.

„ДБГ не приема тезата, че РБ е провален и изчерпан проект“, заяви Димитър Делчев. От партията на Кунева дори смятат, че с меморандума и обединяването около ясни реформаторски политики се дава нова възможност за консолидация на Реформаторския блок.

„Ние сме тръгнали заедно и моето мнение е, че трябва да продължим да вървим заедно“, посочи от своя страна и Даниел Вълчев, запитан за поведението на ДСБ и бъдещето на блока.

Вчера и БЗНС на военния министър Ненчев обяви, че продължава подкрепата си управляващото мнозинство.

Вероятно партията на Радан Кънев ДСБ няма да се подпише под меморандума.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.