Боян Биолчев представи повестта си „Преселението“ в Царево

Приеха в болница журналиста Димитри Иванов

Министър Аврамова: 60 млн. лв. са необходими за ремонт на АМ „Тракия“ в участъка Чирпан – Стара Загора

Гръцките фермери отново по пътищата, в понеделник започват мобилизации

Президентът прати бюджета в Конституционния съд Според Радев непостъпването на средства от концесията на летище София във Сребърния фонд е неприемливо

Жертвите на атентата в Страсбург вече са четири

Швеция подобри офертата си, предлага ни 10 изтребителя „Грипен“ на цената на 8

Мария Габриел: Телефонните обаждания и сърфирането в интернет са се увеличили след премахването на таксите за роуминг

Гръцката полиция задържа наркостока за над 100 млн. евро

Началникът на КАТ в Казанлък се е самоубил

Самолет C-27J „Spartan“ транспортира медицински екип за донорска ситуация

Министър Маринов: Длъжници сме на децата като институции и като родители

Прекъсвания на тока сринаха системата на КАТ Проблемът е отстранен

От Болница „Лозенец“ благодариха на премиера за решението му да запази статута на лечебното заведение Ще продължат да подкрепят идеята за изграждането на нова Национална детска многопрофилна болница

Президентът Радев изпрати съболезнователно писмо до Ердоган по повод влаковата катастрофа в Турция

Кунева получи мандат от партията си да подпише коалиционния анекс

Изпълнителният съвет на Движение „България на гражданите“ е дал мандат на председателя на партията Меглена Кунева да подпише анекса към коалиционното споразумение с ГЕРБ. В петък по време на парламентарния контрол премиерът Бойко Борисов пръв постави подписа си и връчи документа на вицепремиера Кунева

Позицията на ДБГ е станала ясна на вчерашното им заседание.

За анекса към коалиционното споразумение от ГЕРБ и РБ се говори още от края на миналата година. 

В края на януари Петър Москов (министър на здравеопазването), Даниел Вълчев (ДБГ), Веселин Пенев (НПСД), Костадин Марков (СДС), Борислав Великов (БНД) и Пламен Кръстев (БЗНС) сформираха преговорен екип и почти всяка седмица обсъждат с преговарящия екип от ГЕРБ за това какви приоритети и какви срокове трябва за бъдат записани във въпросния меморандум. Все още обаче съществуват съмнения, че всички партии от РБ ще подпишат анекса.

„ДБГ застава зад изработения меморандум и го определя като важна крачка към по-голяма предвидимост и публичност на управлението“, обяви на пресконференция депутатът от РБ и заместник-председател на ДБГ Димитър Делчев.

Той припомни, че целта на анекса е да докаже общия стремеж на коалиционните партньори за провеждане на реформаторски политики в сферите на образованието, здравеопазването, енергетиката, съдебната реформа и за противодействие на корупцията; всичко това е приоритетно за ДБГ и делегатите гласуват пълно доверие на Кунева да го подпише.

„В меморандума са поети 40 конкретни ангажимента със срокове, като 23 от тях са за времето до септември, 7 до октомври и 10 до края на годината“, отчете реформаторът. Той обеща, че от партията на Кунева внимателно ще следят изпълнението на поетите ангажименти и ще следят изкъсо и министрите от РБ – Меглена Кунева, Петър Москов, Божидар Лукарски, Николай Ненчев.

През април ще се проведе политическа срещана управляващото мнозинство от ГЕРБ и РБ, организирана от ДГБ, на която ще се отчете направеното и ще се напише междинна оценка на изпълненето от меморандума.

„ДБГ не приема тезата, че РБ е провален и изчерпан проект“, заяви Димитър Делчев. От партията на Кунева дори смятат, че с меморандума и обединяването около ясни реформаторски политики се дава нова възможност за консолидация на Реформаторския блок.

„Ние сме тръгнали заедно и моето мнение е, че трябва да продължим да вървим заедно“, посочи от своя страна и Даниел Вълчев, запитан за поведението на ДСБ и бъдещето на блока.

Вчера и БЗНС на военния министър Ненчев обяви, че продължава подкрепата си управляващото мнозинство.

Вероятно партията на Радан Кънев ДСБ няма да се подпише под меморандума.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.