38 плажа във Варненско нямат стопани за лятото

Директни договори за водна охрана ще спасят сезона, смята областният управител

Повече от половината плажове във Варненско нямат стопани за лятото. След като "Лазурен бряг 91" се отказа от концесията на Аспарухово, Кабакум-юг и Офицерския плаж, неохраняемите ивици станаха 38.

Техен принципал сега са две министерства - на регионалното развитие и на туризма. Първото трябва да прехвърли правомощията си на второто с промени в ЗУЧК, които предстои парламентът да гледа на второ четене.

"Дори това да стане до седмица, вече закъсняваме с търговете за отдаване под наем, а и те могат да се обжалват", обясни областният управител Стоян Пасев. За да не се провали сезонът, държавата трябва да поеме за лятото почистването и водната охрана на ивиците без стопани и то чрез директно възлагане, смята той. В противен случай има огромен риск популярни плажове да останат без спасители цяло лято, тъй като изборът на изпълнител чрез обществена поръчка е муден, а възможността за обжалване го прави безпредметен.

За да обезпечи сигурността на туристите само за плажа в Аспарухово хазната ще трябва да брои на БЧК по 6700 лв. за всеки от 11-те поста. Солената тарифа и таксата от близо 300 000 лв. накараха концесионера да скъса договора с МРРБ след 13-годишно ползване.

"Още градски плажове ще остават без стопани, докато не бъдат разграничени като статут и такси от курортните и не падне монопола на БЧК за спасяването", прогнозира Андрей Василев, търговски директор на "Лазурен бряг 91".

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони