Преоценяват продадена резиденция на Тодор Живков

Нова оценка за бившата резиденция на Тодор Живков "Ючбунар" над кюстендилското село Богослов, която по решение на минипарламента в Кюстендел беше продадена на търг за 352 000 лева /без ДДС/, разпореди вчера съдебен състав по воденото от месеци съдебно дело за обекта.

Местно сдружение оспорва влязлата в сила сделка, според която собственик на комплекса стана кюстендилската фирма "Елпром трафо". Жалбовносителите считат, че резиденцията е оценена неправилно и оценката и е занижена.

"Толкова струва апартамент в някой перифирен софийски квартал. Пропуснати са някои части от сградата - например зимна градина на покрива на комплекса, подземни помещения, които при соца за такива резиденции и обекти за били задължителни, имали са ролята на бомбоубежища, където при необходимост да се укрива бившият Първи и придружаващите го. В двора има изсечени уникални секвои", роптаят адвокатите на сдружението, обжалвало продажбата.

След сигнал до прокуратурата в хода на делото и след два отказа от новите собственици да го пуснат, на 21 февруари т.г. в "Ючбнар" влязло вещо лице по изготвяне на съдебно-икономическа експертиза за нова оценка на имота.

Тя е определена на 254 750 лв. Жалбовносителите обаче отново не са удовлетворени и искат нова оценка, което е прието от съдебния състав.

"Ючбунар" е строена през 1977 год. с площ 4 342 кв. м., като застроената е 601 кв. м. на два етажа. В подземията имало дори противоядрено укритие, казват информирани.

Бившият Първи никога не е отсядал на "Ючбунар" над Богослов, затова пък дъщеря му Людмила Живкова и екипът й на три пъти пребивавали в луксозната база с чудно разположение в Осоговския балкан.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини