26 прокурори и следователи казват: С делото „КТБ“ сме за световната история

Атакуват ни заради разкритията за фалита на банката, казват магистратите

26 прокурори и следователи от Софийската градска прокуратура обвързаха с разследването за КТБ обвиненията на колегата си Бойко Атанасов, че в столичното следствие действа шпицкоманда на подчинение на главния прокурор.

„Ние още от началото на делото, виждайки практиките и механизмите на функциониране на КТБ АД, осъзнахме, че множество лица, групи и организации нямат интерес обществото да научи това, което ние сме установили и продължаваме да установяваме. Факти, с които в такъв обем не разполага която и да било българска институция. А вярвайте ни, че с тях - в негативен план, естествено - можем да останем в световната история", посочват 26-те магистрати. Писмото им е пратено до Висшия съдебен съвет (ВСС), с което настояват да присъстват на изслушването на Атанасов пред Етичната комисия на кадровия орган на 7 март и на свой ред да бъдат изслушани. Етичната комисия се сезира след публичните изяви на Атанасов, при една от които той показа нарязани документи от делото „КТБ“, изхвърлени в контейнер пред следствието.

В писмото магистратите определят твърденията на Атанасов като „дълбоко неверни“. „Защото той ни обвини в извършване на престъпления против правосъдието и участие в престъпна група. Заяви, че сме шпицкоманда“, посочват те. И добавят, че според уикиречник „шпицкоманда“ е съставена от садисти, сред които има престъпници и убийци. „Ние не сме“, посочват 26-те.

Уточняват и че обвинението за унищожаване на документи от КТБ „по интересен начин се вписва“ в атаката от журналисти, НПО, публични личности и обвиняеми.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право