Мачовете и спортът по телевизията днес, петък, 13 декември 2019

„Лудогорец“ продължава в Европа и напролет!

Дневен хороскоп на Алена за петък, 13.12.2019

На 13 декември 2019 да почерпят

Външният министър на Македония: Езикът ни има свое историческо развитие и е признат от лингвистите

НСО за блъснатото дете: При вина на служителя ни ще бъдат предприети всички законови мерки

Румен Радев: От върховенството на закона зависи българите да вярват в държавата си

Цвета Караянчева събра бившите председатели на парламента в навечерието на Коледа

Започна рекултивиране на сметището на Пазарджик

„Канал Истанбул” ще бъде решен на търг Трасето между Черно и Мраморно море ще е 45 км

Автомобил на НСО е ударил 14-годишно дете

Вицепрезидентът: Възможност за достоен живот дължим на хората с увреждания

Американският Сенат прие с единодушие резолюция, признаваща арменския геноцид

Стачка спира междуградските автобуси

Пентагонът с бюджет за 738 млрд. долара

Реформа в МВР срещу политическия произвол

Безкрайните чистки, придружени от безпринципни и случайни назначения, остъргаха почти до дъно всички професионално и морално читави служители

Предишният главен прокурор Борис Велчев и сегашният Сотир Цацаров миналата седмица бяха на едно мнение: съдебната реформа трябва да започне от МВР, наложително е да се промени целият модел на охрана на обществения ред.

Несъмнено са прави, пропуските в работата на полицията и другите структури на министерството, независимо от конкретните причини за тях, много често са фатални пречки за формирането на убедителни обвинителни актове, а оттам и за издаването на осъдителни присъди.

„Реформаторските” истерии и протестърското вувузелене са изцяло политически мотивирани с оглед завземане на властови позиции чрез заобикаляне на изборни резултати и с нищо не могат да допринесат за качествени положителни промени в работата на което и да било звено на съдебната система и въобще в противодействието на престъпността и корупцията в частност.

А какво следва да се промени в МВР, за да потръгне работата на прокуратурата и съда? Почти всичко. Казано накратко, реформата в МВР трябва да го предпазва от политически произвол.

За тотална промяна на модела на МВР говори главният прокурор Цацаров. И министър Бъчварова отбелязва, че вече не харесва използването от години на шумни акции от МВР, за да трупа точки пред обществото. Безкрайните чистки, придружени от безпринципни и случайни назначения, остъргаха почти до дъно всички професионално и морално читави служители, обаче наситиха структурите с некачествени, неподготвени, безотговорни и силно податливи на корупционни практики назначенци.

Прокуратурата, като единствено оправомощена да привлича към наказателна отговорност, най-често работи върху това, което й подадат от МВР. Ако оттам постъпва некачествен, неверен материал, тя няма как да се бори с престъпността. Обикновено материал към господарката на предварителното производство просто не идва. От Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” например няма нито една разработка за корупция, а най-високото ниво, до което се е стигнало в оперативните разработки, е председател на агенция, съобщи Цацаров.

Не изпращат подкрепени с доказателства сигнали и други институции, където факти за такива несъмнено има или при желание е лесно да се открият – НАП и КЗК, АДФИ и Сметната палата. Как изглежда в това отношение Комисията за финансов надзор след скандала с КТБ? А правосъдното министерство с честата смяна на министри и политики как съдейства на прокуратурата и съда?

Досъдебното производство в лицето на разследващите полицаи, които извършват до 90% от действията по събиране на доказателства, е част от МВР. Те следва да са отговорни за основна част от недостатъците в наказателно-процесуалната дейност. Някога тригодишната полицейска подготовка е заменена с шестмесечна, постепенно падна нивото на Академията на МВР. Събирането на доказателства по наказателни дела обаче се учи с години. Сериозен въпрос е мотивацията на разследващите полицаи. Заплатата им е ниска, не позволява нормален начин на живот на семействата им, дежурствата са тежки, работата им е свързана с психотравми.

Иначе властимащите непрестанно произвеждат прокламации за люта борба с престъпността, декларации за намерения в тази посока и стратегии за реализацията им. Които досега винаги се оказват правене на парче на наказателни закони, дори за измененията им заради конкретна личност.

Същевременно политици и професионални измамници от обслужващата ги социолого-политологическа общност баламосват хората за истинските причини за неефективната съдебна система, настройвайки през медиите едни нейни звена срещу други. И непрестанно доносничат за недостатъците й в Брюксел, откъдето не се получава съществено сътрудничество, а главно доклади от проверки, основани на критични медийни материали и горните доноси.

Там и особено тук старателно се заобикаля причинно-следственият подход към комплекса от проблеми, водещ до рязкото нарастване на престъпността след 1989 г. Така става невъзможно да се разкриват механизмите и взаимовръзките между обстоятелствата, оказващи влияние върху явлението; да се моделират и навреме прогнозират процесите и развитието им; да се предлагат и реализират мерки за борба и профилактика. Социална е преди всичко природата на престъпността, по разбираеми причини не отърва на политиците и на обслужващия ги антураж да вадят за оглед особеностите на днешната социална картина и причините за нея.

Основен проблем в МВР, който важи и за почти всички институции, е срастването на политическата власт с администрацията, което е изключително вредно за последната. В резултат още през 90-те години от МВР системата понятието „Служба” беше безмилостно изтребено, ускорено настъпи деморализация на състава, драматично влошаване на качеството на кандидатите за работа, напълно липсва и приемственост.

Началниците на различните нива буквално препятстват усърдната оперативна дейност, не се придобива абсолютно необходимата надеждна агентура, без нея акцентът е върху прословутите СРС-та, неефективни без качествени оперативни разработки. Остават внесените от Щатите мантри за „нулева толерантност” и „ние ги хващаме, те ги пускат”.

Така и ще продължи, ако „изграденото изключително добро партньорство с прокуратурата, с ДАНС и с останалите институции”, за което твърди министър Бъчварова, не доведе до решително деполитизиране на МВР и истинска реформа в институцията.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.