Световният №1 в сноуборда Радослав Янков: Всички са изненадани, поздравяват ме искрено (обзор)

Шесто място във Винтенберг бетонира национала на върха

Българинът триумфира с кристалния глобус в паралелните дисциплини

Цеко Минев: Страната ни доказа, че може да изгражда топ спортисти в зимните спортове

Радослав Янков спечели голямата Световна купа по сноуборд в алпийските паралелни дисциплини. Триумфът с трофей в генералното класиране на Световната купа по олимпийска дисциплина в зимните спортове е първи в спортната история на България. Успехът на Янков е съизмерим с олимпийската титла на Екатерина Дафовска в биатлона, с олимпийските медали на Евгения Раданова, с победата в кръг от Световната купа по ски алпийски дисциплини на Петър Попангелов в дисциплината слалом...

Преди последното състезание за сезона на сноубордиста от Чепеларе бе необходимо класиране на четвъртфинал, за да остане недостижим в генералното класиране. Така и стана - националът завърши шести в паралелния слалом, което го направи носител на ценния трофей с общо 4050 точки. Челната тройка след българина оформиха италианецът Роланд Фишналер - 3620 т., и руснакът Андрей Собольов с 3046.

Освен това Янков е трети в подреждането на паралелен слалом и на паралелен гигантски слалом. Малките световни купи в отделните дисциплини взеха съответно Фишналер и Собольов.

Общо 60 сноубордисти спечелиха точки в седемте състезания за Световната купа през сезона. Янков триумфира в генералното подреждане с две победи, една втора позиция и класирания на 6-о, 7-о, 9-о и 13-о място.

“Спечелването на Големия кристален глобус от Радослав Янков е наистина невероятен успех, за който дори и не сме си мечтали - коментира Цеко Минев, президент на БФ Ски. - Това доказва по категоричен начин, че България е на картата на световните зимни спортове. Страната ни показа, че може да изгражда топ спортисти в зимните дисциплини.”

“Много сме щастливи - каза след състезанието Радослав Янков. - Малко не ми се получи, за да съм на подиума и на финалното състезание. Въпреки това съм шести в последния старт, което ми бе достатъчно за големия глобус. Имаше малко напрежение преди финалите, но се опитах да го пренасоча в друга посока, за да не ми влияе по време на стартовете. Знаех, че съм водач в генералното класиране и трябва да стигна поне до четвъртфинала, което се получи. Всички са изненадани от крайната ми победа, но ме поздравяват искрено.”
“Борбата за трофея беше до последния миг - каза Георги Атанасов, наставникът на Янков. - Така обаче е най-сладко. Радо даде всичко от себе си през сезона. Яд ме е за последното състезание, защото можеше и да ги бие. Сега ще празнуваме, а после започваме да мислим за новия сезон.”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт