Пневмонии убиват 800 000 души в света всяка година Децата и възрастните хора са най-уязвими

Ледено и оранжево вино предлага Villa Vinifera Избата открива първия си представителен магазин

Министър Желязков: Приетите текстове в пакета „Мобилност“ ще доведат до повишаване на вредни емисии

Фронтекс: Броят на мигрантите по източния маршрут нараства

Румен Радев: В своята командирска практика нямам нито един загубен самолет, нито един загинал летец

Децата в риск са уязвими от социалния закон Социалистите пращат текстовете в Конституционния съд

Проф. Олег Асенов: Електронната система за тол таксите ще помага срещу нерегламентирания превоз на пътници

Нинова: В правилника на парламентарната групата на БСП няма партийни наказания

Соцвеличия почетоха паметта на Христо Христов (снимки) 100-ина души, работили във външната търговия отбелязаха 88-ия рожден ден на бившия си министър, който почина на 16 ноември

Прокуратурата в Италия разследва Матео Салвини заради служебни полети

НЗОК отпуска безплатно по 2 лекарства за заболяване Лекари се оплакват от новия Националния рамков договор, който предстои да бъде подписан

Сидеров: Не съм част от управлението! Каракачанов има две детски мечти – да бъде министър на отбраната, другата е да измести АТАКА и Волен, която няма да се сбъдне, категоричен е партийният лидер

АПИ: 70% от българите смятат за справедливо камионите и автобусите да плащат по-високи такси

Владислав Горанов: Радев е приел ролята на опозиционен лидер, но понякога с това вреди

Доналд Тръмп нападна Грета Тунберг: Кротни се!

Решават бъдещето на ски зона „Банско”. Министър Ангелкова: Спрем ли концесията, държавата ще загуби милиарди

Започна дебатът за бъдещето на концесията на ски зона „Банско”. В сградата на Министерството на околната среда и водите на столичната улица „Гладстон” са се събрали представители на няколко ведомства, сред които министърът на екологията Ивелина Василева, на туризма Николина Ангелкова, на икономиката Божидар Лукарски, на спорта Красен Кралев, експерти от екипите им. Там са и депутатите Найден Зеленогорски и Петър Кънев.

На кръглата маса присъства и кметът на зимния курорт Георги Икономов, хора от концесионера „Юлен” АД и на „зелени” неправителствени организации.

Дебатът е по нареждане на премиера Бойко Борисов, който миналата седмица заяви, че ако еколозите и инвеститорите не се разберат, държавата ще прекрати концесията.

„Изключително е важно да се намери решение на казуса, защото той не засяга само развитието на зимния туризъм, който е изключително важен за икономиката на страната. Туризмът като цяло е 14% от БВП. Приходите за миналата година са 1 милиард лева. 1.2 милиона чужди туристи са посетили страната. 47% от тях са минали през Банско и са оставили 27 милиона лева само за нощувки. Говорим за официално регистрираните. Отмяната на концесията ще бъде милиони, дори милиарди лева, ако трябва да изчисляваме и косвените загуби”, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова по време на дебата.

Преди нея разяснения за концесията направи Мариета Немска, председател на междуведомствената работна група, изготвила доклада. Според нея няма доказателства за нарушения на концесионера „Юлен“ АД.

„Ако концесията бъде развалена едностранно от държавата, това ще доведе до евентуални съдебни дела. Не се знае какво ще се случи през това време със ски зоната, а и с община Банско. Обезщетението, което ще трябва да се изплати, е от порядъка на 100 милиона лева“, предупреди Немска.

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев обяви, че зимните спортове имат важно място в социалния живот на България.

„Нашите спортисти са изключително популярни в страната. Те работят за нейния имидж в целия свят. Смятам, че сме длъжни да работим в посока за развитието на зимните спортове”, обясни Кралев.

„Няма нужда от статистически данни, за да се докаже, че ски инфраструктурата в зона „Банско” е недостатъчна. При спазване на законите и положителна оценка за въздействие на околната среда би могла да се развие лифтовата база”, каза министърът на икономиката Божидар Лукарски.

„Най-лошият изход е разтрогване на концесията, защото това ще бъде огромна щета за бюджета, за ски туризма – там 15 години няма да се карат ски. Призовавам за балансирано решение в рамките на закона и спазване на изискванията за опазване на околната среда. Решение, което ще позволи на региона да се развива в контекста на най-високите стандарти за защита на природата. Тази концесия трябва да изключва монопола, като бъде съпътствана от усилията на малкия и средния бизнес. Въпрос на уважение за нас, като нация е да дадем развитие на усилията на правителството и концесионера, но в рамките на законодателството”, обясни Найден Зеленогорски от Реформаторския блок. Той поиска концесионерът да каже дали е преотдавал съоръжения под наем на трети лица, както и да се изясни площта, обект на концесията.

Колегата му от БСП Петър Кънев обясни, че не е работа на неправителствени организации да се занимавам с офшорките, визирайки обвиненията на зелените, че „Юлен” АД е такава компания.

„В топ 100 от компаниите от световните борси са офшорни. Не можем да закрием Банско”, каза Кънев.

След това думата взе кметът на община Банско Георги Икономов. Той обясни, че не трябва еколозите да казват какво да се случва е даден град или община.

„Говори се за НАП, за офшорки, за териториално устройство. Много ми се иска днес да чуем екологичен аргумент от природозащитниците”, каза Икономов. Той допълни, че логично е против развалянето на концесията и представи социологически проучвания, според които подкрепата за развитие на ски зоната е над 80%.

„Банско е марката на зимния туризъм на България пред Европа. Абсурдно е да убием всичко”, заяви кметът.

 

Дискусията може да гледате на живо ТУК.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.