Радослав Янков - Мистър Сноуборд

Българин да вдигне Големия Кристален глобус звучи като спортна фантастика. Защото трофеят върви с победа в генералното класиране за Световната купа в някой от основните зимни олимпийски зимни спортове.

Е, фантастиката стана реалност, след като Радослав Янков бе коронясан във Винтерберг като победител във веригата за Световната купа в алпийските паралелни дисциплини на сноуборда.

Радослав Янков е от Чепеларе. Градчето е марково за най-успелите българи в зимните спортове. От Чепеларе е олимпийската шампионка по биатлон Екатерина Дафовска. Сега градът празнува успехът на първия българин, носител на голяма Световна купа.

Преди две години на олимпийските игри в Сочи Янков става вторият най-добре представил се българин. Тогава най-доброто ни класиране е отново в сноуборда – на Сани Жекова. Две зими по-късно Радо, както го наричат приятелите, а другият му прякор е Дивия, направи огромна крачка напред и вече твърдо е в световния елит на олимпийската дисциплина.

Носител на две световни титли за младежи, националът обаче трудно и мъчително навлиза успешно при мъжете. Това, според специалистите, най-вече е заради контузиите, които дълго не му позволяват да разгърне таланта си. Но и това най-после се случва.

Сензационно Янков победи в старта от Световната купа в италианския курорт Кареца през декември. После взе още една победа в Австрия, дойде също така второ място и още няколко добри класирания. Сега, във Винтерберг, българинът пристигна като абсолютен лидер в генералното подреждане. Трябваше му само да стигне четвъртфинал, за да удържи преднината си на върха. И го направи, завършвайки шести. За конкуренцията в сноуборда говори факта, че над 120 спортисти стартираха в надпреварите за Световната купа, а точки спечелиха 60 души. Все представители на най-силните нации в зимните спортове – Австрия, Швейцария, Италия, Швеция, Норвегия, Финландия. И още – Русия, САЩ, Япония...

Възходът на Янков, според него се дължи в голяма степен и на... екипировката му. По-точно на остарелия модел обувки за каране, който е бил открит и купен в САЩ. Става дума за обувки, произведени още през 1998-а година, но моделът му е изключително удобен и му помага в карането. Звучи парадоксално, но е истина – в алпийските паралелни дисциплини по-старите обувки са много по-ценни за състезателите от новите разновидности.

Бордът, с който кара, също има някои специфики. При подготовката му огромна помощ му е оказана от Виктор Жеков, бащата и треньорът на Сани Жекова. Радо и Сани са страхотни приятели и се подкрепят навсякъде. И двамата вече са абсолютни звезди в сноуборда.

Янков е закърмен със ските и планината. Родителите му са ски учители, както и сестра му. Качва се на ските малко след като е проходил и те се превръщат в неразделна част от всичко, което му се случва и го заобикаля. В момента спортистът убедено твърди, че сноубордът е неговият живот.

Специално място и роля в огромния успех има треньорът му. С Георги Атанасов – Джоко не са само приятели. От пет години, когато формират тандема наставник – състезател, те прекарват заедно повече време отколкото със семействата си. Но във Винтерберг се видя, че лишенията са имали смисъл.

Разбира се, че в момента Янков мечтае за олимпийска титла. Най-близкото премерване на силите в зимните спортове ще е на игрите в Република Корея след две години. Преди това обаче има един цял зимен сезон 2016/2017, през който българинът вече ще стартира като носител на Световната купа. И вече няма да бъде приеман като приятната изненада, а като доказан лидер и авторитет.

България има двама много силни състезатели по сноуборд – Сани и Радо, без да има трасе за този спорт. Близко до ума е въпросът – а какво ще стане, когато се реализира съвместният проект на Българска федерация по ски, фирма „Юлен“ и Министерството на младежта и спорта и в Банско стане факт пистата за сноуборд, проектирана от Виктор Жеков.

Крачката му напред е огромна

Преди две години казах, че на олимпийските игри в Сочи Радослав записа голям прогрес и направи най-добрите си карания точно на игрите. Сега той вече е носител на Кристалния глобус и крачката му напред е огромна. Борбата за трофея беше до последно, но така е най-сладко. Радо даде всичко от себе си през сезона. Яд ме е за последното състезание, защото можеше и да ги бие. Сега ще празнуваме, а после почваме да мислим за новия сезон.

Георги Атанасов – Джоко, треньор на Радослав Янков

Златна страница в зимните ни спортове

Спечелването на трофея е постижение с изключителна стойност, което попълва нова златна страница в историята на зимните ни спортове. Вярвам, че „българският“ Кристален глобус ще бъде

нов стимул за развитието на белите спортове у нас, включително за

модернизацията на съоръженията и за подобряване условията в зимните ни центрове. Надявам се Световната купа да бъде една

голяма и важна стъпка към следващи победи за Радослав Янков, включително на олимпийските писти.

Стефка Костадинова, председател на Българския олимпийски комитет

Не сме и мечтали за такъв успех

Спечелването на Големия кристален глобус от Радослав Янков е наистина невероятен успех, за който дори и не сме си мечтали. Това доказва по категоричен начин, че България е на картата на световните зимни спортове. Страната ни показа, че може да изгражда топ спортисти в зимните спортове.

Цеко Минев, президент на Българската федерация по ски

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт