Зелените оплюха българските закони и Върховния съд (обзор)

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева (в средата с червеното сако) и колегите й от други ведомства изказаха мнение, че концесията не трябва да се разваля. Снимка: Олег Попов

Българското законодателство работи срещу опазването на околната среда в България – такава теза лансира природозащитникът Тома Белев по време на дискусията за бъдещето на концесията на ски зона „Банско“, организирана от Министерството на околната среда и водите. Дебатът бе проведен по нареждане на премиера Бойко Борисов. Миналата седмица той обяви, че ако еколозите и концесионерът „Юлен“ АД не се разберат, държавата ще развали договора с частното дружество.

Тома Белев, представящ се за председател на Асоциацията на парковете в България, обяви Върховния административен съд за виновник за казуса „Банско“, след като Петър Петров от „Юлен“ припомни, че всички дела, водени от еколозите, са изгубени. Информацията на юриста бе потвърдена от Мирослав Калугеров, шеф на дирекция „Национална служба за защита на природата“ в МОСВ.

Това нервира Тома Белев, който каза, че магистратите във ВАС са зависими, а целта на срещата била да се промени закона в полза на концесионера.

Той бе контриран от Мариета Немска, председател на междуведомствената работна група, разработила варианти за преправянена договора. Немска обяви, че нарушения в ски зоната на практика не са открити.

Депутатът от БСП и член на парламентарната комисия по Икономическа политика и туризъм Петър Кънев обяви, че в по време на 3-часовия дебат не е чул нито един екологичен аргумент от природозащитниците срещу „Юлен“.

„Не е работа на еколозите да съдят, че една фирма като Юлен е офшорна. В световния Топ 100 много дружества са такива. Министър Василева, моля въведете ред“, каза Кънев.

В хода на дискусията се оказа, че ако държавата развали концесионният договор, първоначално ще трябва да плати обезщетение от порядъка на 100 милиона лева на „Юлен“. С другите косвени вреди, понесени от компанията, ще нарасне в пъти.

Василева на няколко пъти призова за отговорно поведение, като думите и бяха заглушени от виканията на зелените. След като успя да се намеси, министърката директно попита Тома Белев и приближените му дали отстояват позицията, че концесията трябва да се прекрати.

Никой от еколозите не пожела да потвърди това искане, макар че то бе разпространено като тяхна официална позиция миналата седмица. Те само обявиха, че консенсус няма да има.

Оказа се, че според Белев „концесията може да се окаже прекрасно нещо“, но всичко трябвало да се „провери и да е публично“.

Министър Ивелина Василева: Еколозите да осъзнаят риска и да поемат отговорността

В края на дискусията министърът на околната среда и водите Ивелина Василева обяви, че представителите на коалицията „За да остане природа в България“ трябва да осъзнаят риска от позицията си.

Василева призова Тома Белев, Любомир Костадинов и Александър Дунчев, като представители на природозащитниците, да изяснят своята гледна точка.

„Вие, г-н Белев, трябва да осъзнавате риска от Вашата позиция (за прекратяване на концесията -б.а.). Ако смятате, че държавата трябва да се съобрази с вас, трябва да поемете отговорност. Да разбирам ли, че това мнение за концесията, е просто хвърлено в пространството и не се основава на анализ, реални данни и факти?“, попита Василева, но не получи ясен отговор. След което допълни:

„Може би единственият участник в дебата, който не осъзнава отговорността, е коалицията „За да остане природа в България”. Имаме пълната готовност в МОСВ и Министерството на регионалното развитие да сформираме работна група, която да се занимае и да изготви регистъра на активите в концесията, както и за се направи специална кадастрална карта. Наистина се надявам на отговорно поведение“.

Според нея е възможно да се постигне консенсус, тъй като всички експертни мнения и позициите на институциите били сходни, без тези на зелените.

Красен Станчев от ИПИ: Няма увреждане на природата в ски зона "Банско"

„Много често се повтаря тезата, че трябва да се стигне до компромисно решение. Ако страната е правова и се спазват законите, то тогава не е ясно за какъв компромис става дума. Всеки спор трябва да се решава между концесионера и държавата. В момента този, който вика по-силно, е по-прав. Виждам и вина в правителството за това”, заяви Красен Станчев от Института за пазарна икономика по време на дебата. Той направи сметката, че ако договорът бъде прекратен едностранно, държавният бюджет няма да бъде ощетен със 100 милиона лева, а сумата ще надвиши 250 милиона.

Според експерта виновно поведение в законовия смисъл, което да се ползва като аргумент за прекратяване на концесията, може да се разглежда в две хипотези.

„Едната е монопол, какъвто няма, защото при концесия не можеш да сложил пет концесионера на едно място. Другата хипотеза е неопазването на околната среда. Всичко, което ние знаем за ски зона „Банско”, е че няма увреждане на природата там. В момента състоянието на зоната е по-добро отколкото преди 1990 година. Това се вижда и в отчета за изпълнение на плана за управление на Национален парк „Пирин”. Единственият животински вид, който е намалял, са мечките. Всички други са увеличили своите популации, включително и растителните”, каза още Станчев.

Бившият екоминистър Евдокия Манева: ЮНЕСКО няма възражения за модернизиране на ски зоната

Не мислете, че вие сте истина от последна инстанция – така бившият министър на екологията Евдокия Манева се обърна към представителите на зелените неправителствени организации.

Тя припомни, че през 2001 година е била министър, когато е подписван концесионният договор с „Юлен” АД.

„Това бе първия подобен договор. Твърди се, че има незаконни обекти. Колегите, които работят по този въпрос са компетентни и няма нищо незаконно на територията, защото всичко е минало съответните процедури. Има списък от 2013 година на страницата на МОСВ, в който за всяко съоръжение има съответния документ за разрешение. Непрецизност в екологичното законодателство има с процедура, възприета от неправителствените организации. Това е станало с ваше участие, а сега, 10 години по-късно, протестирате. Навремето нямахте нито един протест и това е истината“, каза още Манева на еколозите.

Според нея друг проблем, с който много се спекулира, че Национален парк „Пирин” е застрашен.

„Проверки на ЮНЕСКО и Европейската комисия, показаха, че всичко, извършено, е в съответствие със законите на страната и парк „Пирин” не е увреден. ЮНЕСКО няма възражения да се модернизира ски зоната. Изключително некоректно и непочтено е обществото да бъде така манипулирано”, обяви Манева.

Кои са те и кого представляват?

По време на дискусията така и не стана ясно кого точно представляват четиримата гласовити еколози от „За да остане природа в България“ и по какъв критерии са поканени. Те викаха, че са „гражданското общество“, но никой не разбра, че всъщност са олицетворение на шепа хора, ежедневно осребряващи зелената идея.

Тома Белев е известен с това, че обсеби Асоциацията на парковете в България и в момента я ползва за свои цели, въпреки съдебните решения, че е нелегитимен председател. Той има общо шестима служители.

Другите трима – Александър Дунчев, Любомир Костадинов и Андрей Ралев са служители на българския клон на частната швейцарска офшорна организация WWF. Този филиал се състои от общо 27 души. Въпросът, който „Труд“ задава на Ивелина Василева е - „Г-жо министър, кои са тези хора и кого представляват, защо ги каните?“.

Топ спортистите на България: Спрете псевдоеколозите!

Най-изявените спортисти от близкото минало и настоящето изпратиха отворено писмо до премиера Бойко Борисов с призив да спре подигравката на нареклите се природозащитници.
„С огромно притеснениe и разочарование наблюдаваме войната на шепа псевдоеколози срещу българския спорт и зимен туризъм. Тази война нанася не само огромни щети върху обществото и икономиката, но и прераства в международен позор за България“, пише в писмото, под което своите имена са сложили Димитър Бербатов, Стефка Костадинова, Боян Радев, Петър Попангелов, Екатерина Дафовска, Любо Ганев, Илияна Раева, Наско Сираков, Мария Гроздева, Весела Лечева, Александра Жекова, Станка Златева, Петър Стойчев и още десетки известни личности от спорта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини