Калфин: Масово експлоатират българи, работещи в чужбина

Има много сигнали за експлоатация на българи, работещи в чужбина, заяви пред БНТ вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

Сигналите по думите му са за българи, които живеят в лоши условия, не им плащат осигуровки или вземат под минималната заплата в съответната страна. Министърът посъветва всички, които мислят да работят извън България, да минат през някое бюро по труда и да получат консултация за условията и минималната заплата.

Много българи работят като домашни помощници, особено в Гърция и Испания, не са регламентирани заплащането, работното време и почивките, изтъкна той.

Според министъра в България 13,4% е разликата в заплатите на мъже и жени на една и съща позиция. Разликата в пенсиите е 40%. Причината е, че жените имат по-къс трудов стаж и по-ниски заплати. Средното европейско различие между мъже и жени е 16%. Ние сме малко под средните европейски равнища и все пак тези 13% не са малко, каза Калфин.

Според него жените са склонни да правят много повече компромиси, когато се договарят с работодателя си, за да могат да съвместяват работата с отглеждане на дете.

Генерален приоритет на държавата е да търсим повече възможности родителите да си оставят детето от ранна възраст в детско заведение, каза Калфин.

На въпрос защо за отглеждане на дете през втората година майките не получават минималната заплата от 420 лв., а 340 лв., социалният министър заяви, че една такава промяна би струвала няколко десетки милиона лева. Той обясни, че управляващите решили тази година да се увеличи броят на семействата, които получават детски добавки.

Калфин допълни, че в страната 150 – 160 хил. души не работят, но не са се записали в бюрата по труда. Част от тях получават пари от чужбина или работят сезонно извън страната – например в Гърция работят между 80 и 100 хил. души годишно в туризма и селското стопанство. Те обаче се водят демотивирани безработни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес