Торнадо отнесе десетки къщи в Димитровград

Снимка: Нова тв

Ураганен вятър остави без покрив десетки къщи в Димитровград. Стихията се извила вчера следобед, а част от хората изкараха безсънна нощ на улицата, съобщава Нова ТВ.

Само за броени минути бурята отнесла всичко по пътя си. Силният вятър помита квартал "Изток - 2". Освен домовете на хората, ураганът помита контейнери и спирки. А покривите буквално излитат над главите на хората от черната вихрушка.

Природното явление, което местните определят като „невиждано торнадо”, отнася прозорците и керемидите от поне 20 къщи. Разказват, че са се крили в баните и тоалетните от страх.

По-късно електричеството в по-голямата част на квартала е възстановено. Очаква се кметът Иво Димов да назначи комисия от специалисти, която да опише щетите.

Причината за явлението е преминаващ през България циклон. "Студен фронт и мощен купесто-дъждовен облак са предпоставките за смерча. Получава се голяма природна прахосмукачка, която изсмуква всичко от земята", обясни климатологът доц. Георги Рачев и уточни, че големите разрушения в Димитровград се дължат и на недобрата здравина на постройките.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини