Бойко Борисов: Опитах да помогна на колегата Станишев (обзор)

Премиерът Бойко Борисов крачи към зала на Софийския градски съд.

„Колкото и да ви се струва странно, се опитах да помогна на колегата Станишев, защото е огромен оборотът документи, които влизат в Министерския съвет... Ако има някой злонамерен, винаги в това забързано ежедневие може да злоупотреби.“ Това обяви премиерът Бойко Борисов в Софийския градски съд.

Близо половин час вчера Борисов даваше показания по делото срещу евродепутата Сергей Станишев, който отговаря, че като премиер е загубил 7 секретни доклада - от ДАНС, МВР, министъра на отбраната и НАТО. Разпитът на премиера мина при закрити врати заради тайни по делото.

Станишев стана обвиняем през 2010 г. след сигнал на Бойко Борисов до прокуратурата. Тогава премиерът получи доклад от бившия съветник в ДАНС и подсъдим по делото „Октопод“ Алексей Петров, който бил предназначен за Станишев, но не бил върнат в МС.

„Аз мисля, че е проявена небрежност... Може на всеки да се случи, някъде да пропусне нещо“, допълни Борисов по адрес на Станишев и уточни, че не може да бъде заподозрян за негов приятел или адвокат.

Борисов призова политиците да се отдалечат от темата за съдебната власт. „Искам всички да се дръпнем настрани. Съдиите и прокурорите да си направят реформата, защото те самите са достатъчно интелигентни хора, да разберат какво очаква и народът, и Брюксел от тях. Парламентът да им направи законите, държавата да им направи сградите, а съдиите и прокурорите да си оправят съдебната система. Това трябва да е задачата на всеки от нас“, очерта приоритетите той.

Вчера показания по делото срещу Станишев дадоха и бившият военен министър Веселин Близнаков, и ексшефът на контраразузнаването Иван Чобанов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право